Виж пълна версия : Психологическо-педагогическа чуденка
Набързо прегледах темите от последната седмица-две, където разни ученици искат помощ за курсови задачи по информатика. Направи ми впечатление, че никой не каза "измислих как да реша задачата, но не мога да го напиша на езика Х, защото не го знам". Та се чудя каква е причината. В часовете по "информатика" не се ли разказва за алгоритми и не се ли споменава, че те почти никога не са свързани с конкретен език за програмиране? Няма да ме изненада, ако учителите не са дорасли до това просто наблюдение и са прекалено залисани да обясняват разликата между cout и printf() - ако изобщо стигат до такива сложнотии. Или просто питащите не са чули/запомнили? За момента да оставим настрана пълната безсмисленост на обучение по програмиране в общообразователно училище - ако искате, може да обсъждаме този въпрос в друга тема.
Не, не се разказват алгоритми. В повечето училища се заучават фиксирани шаблони - редове програмен код и конструкции, чиито начин на функциониране остава неизвестен както за учениците, така и за самите преподаватели. Ако някой се сбърка да прояви интерес - негова си грешка. Преди имаше кръжоци за целта, но сега всеки се спася поединично.
[лирическо отклонение]
Основните фактори обаче си остават мързелът и демотивацията, съпътстващи общата деморализация и профанизация на подрастващото поколение.
[/лирическо отклонение]
Напълно съм съгласен, icaci...
В повечето училища учителите са зле подготвени и няма как да обяснят на децата тези разлики. Учителят преподава информатиката като разказвателен предмет, ако му се смени windows с linux гледа като говедо в железница или ако му се махне иконката на IE от десктопа мисли че няма нет. Повечето не знаят какво е printf, scanf, STL. Четат учебници от преди 10 години и ги разказват. Онзи ден давам на една даскалка задача и тя ме пита: как се въвеждат Н и К, като в сорса те са константи. Трябваше да и ги правя аз през cin за да не се омотае допълнително. Ако някой учител почне да разбира много от информатика да не мислите че ще стои в училище?
П.С. като им напишеш нещо работещо, което не са го преподавали ти го смятат за грешка :D :D
Прав си...
Тези, който разбират, не стават учители...
Ама мойта даскалка май не е чак толкова зле... :D
Вървете в темата за учителските заплати да четете как учителите не заслужавали повече от 100лв, пък после се чудете що са такива даскалите
Авторски права на vBulletin