Виж пълна версия : nVidia FX5200 Display Driver
littleme
08.06.07 г., 16:40
Здравейте. В момента използвам Mandriva2007Free i386 и се опитвам да инсталирам драйверите за видео карта nVidia FX5200 но нещо не ми се получава.
Свалих тези драйвери http://www.nvidia.com/object/linux_display_ia32_1.0-9755.html
стартирах конзолата пуснах root shell-а и написах в директорията в която ми е драйвера "sh NVIDIA-Linux-x86-1.0-9755-pkg1.run" и получих като отговор ето това:
http://www.image-share.net/image/22106/image1.png (http://www.image-share.net/view.php?name=image1.png&car=22106)
и това:
http://www.image-share.net/image/22106/image2.png (http://www.image-share.net/view.php?name=image2.png&car=22106)
и не знам какво да правя? :)
Моля да ми помогнете.
Manchev
08.06.07 г., 16:45
Що не го прочетеш? :brick:
prestige
08.06.07 г., 16:50
Мъкааа....
1во: Вземи си свали някой powrpack от торент
2ро: Добре си е написано, пуснат ти е X, излез от него и влез в една истинска конзола ;) па тогава инсталирай драйвера за видеокартата
едит: ето ти линк
http://www.btmon.com/Applications/Unsorted/Mandriva_Linux_Spring_2007.1_PowerPack_F ULL_version.torrent.html
Yasen6275
08.06.07 г., 19:24
Що не го прочетеш? :brick: Manchev Не така. Стената нищо не ти е направила :)
littleme
08.06.07 г., 23:43
1во: Вземи си свали някой powrpack от торент
2ро: Добре си е написано, пуснат ти е X, излез от него и влез в една истинска конзола ;) па тогава инсталирай драйвера за видеокартата
Така... вече пробвах да инсталирам с истинска конзола... и ето резултата...
"No precompiled kernel interface was found to match your kernel; would you like the installer to attempt to download a kernel interface for your kernel form nvidia ftp site (ftp://download.nvidia.com)?
yes / no"
Като кликна YES и ми изписва че не може да се свърже към сървъра... е то нормално през конзолата нямам настроен pppoe :) та сега какво точно трябва да сторя?
Аз ще се поразровя в ftp-то на nvidia но все пак ако някой знае да подскаже малко моля.
Хей хора не ме изоставяйте... тъкмо съм на крачка от изхвъргането на windows... не ме изоставяйте точно сега. Съжалявам за многото върпроси но ако знаех нямаше да питам :(
Manchev
09.06.07 г., 00:04
Manchev Не така. Стената нищо не ти е направила :)
Мислиш ли, че ми пука? Я чети темата :wc:
littleme
09.06.07 г., 00:12
Мислиш ли, че ми пука? Я чети темата :wc:
Дали ти пука... не не мисля че ти пука за каквото и да било. :D
Но нали знаеш кво казват хората... ако сам не си помогнеш... никой няма да ти помогне.
Е както винаги ще се оправям сам. Но благодаря ти специално на теб @Manchev за това че се опита да стъпчеш (макар и неуспешно) това което се опитвам да постигна.
И все пак едва ли въпроса беше зададен на човек като теб. :D По скоро искам да попитам някой който разбира как мога да си реша проблемчето лесно и безпроблемно.
Благодаря.
kernel_daemon
09.06.07 г., 00:35
като root пишеш
#init 3
и Х-а се изключва. Инсталираш си драйвера, променяш в /etc/X11/xorg.conf драйвера на "nv"
и в зависимост от дистрибуцията сменяш runlevela пак.
За Слак е runlevel 4
#init 4
За Сусе e #init 5
:)
soldier
09.06.07 г., 01:16
ами щом си избрал mandrivа , първата ти работа е да се забиеш директно във форума на дистрибуцията.Ейго какво искочи веднага във сърча на форума http://mandrivausers.org/index.php?showtopic=35606&hl=nvidia+driver , голяма сложнотия да напишиш в сърча nvidia :).
като root пишеш
#init 3
и Х-а се изключва. Инсталираш си драйвера, променяш в /etc/X11/xorg.conf драйвера на "nv"
и в зависимост от дистрибуцията сменяш runlevela пак.
За Слак е runlevel 4
#init 4
За Сусе e #init 5
:)
1) Малка корекция "променяш в /etc/X11/xorg.conf драйвера на "nv"" - не "на", а "от" nv на nvidia. + това не е достатъчно само да смени модула, трябва да забрани зареждането на dri (ако го има). За littleme - намираш секцията "модули" (пак в xorg.conf) и коментираш реда Load "dri" (ако го има)
2) В Дебиан няма да изключиш Х-а като минеш в ниво 3, Но човека ясно е написал - Мандрива. Как бяха там нивата - не помня.
3) Не съм сигурен, но мисля, че дори не е нужно да се спира Х-а - просто не трябва да го изпълнява през него. Ако е вярно, то Ctrl+Alt+F1 (конзола N1 (истинска)) ще ти свърши работа
4) "Като кликна YES и ми изписва че не може да се свърже към сървъра... е то нормално през конзолата нямам настроен pppoe" - не е нормално, защото интернета се настройва и пуска за целия компютър, без значение колко юзъра в момента го ползват и дали са в конзола или GUI - всички го имат. Виж дали изобщо е пуснат (как пускаш конзолата - ако е със смяна на рънлевъла е възможно на новото ниво да ти е спрян нета - въпрос на настройки) напр. ping www.data.bg ще ти свърши работа. И още нещо - ако не намери готов модул за твоето ядро, ще иска да компилира, като за целта ще ти трябва сорса на ядрото (възможно е и само хедърите да свършат работа - не помня) и всичко необходимо за компилация. Ако при инсталацията не си чекнал Development поддръжката, някой Мандривчанин ще трябва да ти каже кои пакети да инсталираш. Успех!
Не, не може да се направи при пуснат хикс, дори да отидеш на виртуална конзола. Трябва да се спре самият процес Xнещоси, защото иначе не може да се отзареди модулчето на nvidia от ядрото. Ако не го отзаредиш, няма как да заредиш новата версия (освен, ако нямаш изобщо стара такава, напр. инсталираш за първи път). Въпреки това не е добра идея да се инсталира драйвер при пуснат X, защото модулът може да се скара с работещия хикс за управлението на ресурсите.
В Debian и другите SysV подобни дистрибуции с пуснат екранен менаджер спирането става с "/etc/init.d/gdm stop", или "/etc/init.d/kdm stop", или "/etc/init.d/xdm stop" (според каквото е пуснато).
Не, не може да се направи при пуснат хикс, дори да отидеш на виртуална конзола. Трябва да се спре самият процес Xнещоси, защото иначе не може да се отзареди модулчето на nvidia от ядрото. Ако не го отзаредиш, няма как да заредиш новата версия (освен, ако нямаш изобщо стара такава, напр. инсталираш за първи път). Въпреки това не е добра идея да се инсталира драйвер при пуснат X, защото модулът може да се скара с работещия хикс за управлението на ресурсите.
В Debian и другите SysV подобни дистрибуции с пуснат екранен менаджер спирането става с "/etc/init.d/gdm stop", или "/etc/init.d/kdm stop", или "/etc/init.d/xdm stop" (според каквото е пуснато).
Не споря, говорех по спомени от преди повече от година и половина (когато го инсталирах на Дебиана. Сега съм с Джентуу, компилирам си nvidia-drivers, не само при пуснат Х, но и от терминален прозорец и досега не се е сърдил. Колкото до спирането на Х-а, аз винаги така съм го спирал (като преди това се логаут-на)
kernel_daemon
09.06.07 г., 12:19
1) Малка корекция "променяш в /etc/X11/xorg.conf драйвера на "nv"" - не "на", а "от" nv на nvidia. + това не е достат...
Моя грешка, снощи явно съм спал. Драйвера става "nvidia" :).
littleme
09.06.07 г., 13:36
Моя грешка, снощи явно съм спал. Драйвера става "nvidia" :).
Благодаря на всички за отзивчивоста, и последно да питам по темата... ако случайно се докопам до пакета Mandriva Power Pack... трява ли ми няква фактура или нещо подобно за да го ползвам като на windows понеже гледам че е платен или може всеки който го има да си го ползва свободно?
tolostoi
09.06.07 г., 15:25
Още едно уточнение относно инсталирането на драйвера, в документацията пише, че не е удачен вариант, да се инсталира в еднопотребителски режим, дори в по-новите версии още при стартирането предупреждава, с допълнението, че в някой дистрибуции в еднопотрибителският режим не работят някой демони нужни за компилирането.
Относно powerpack-а за който питаш, четох във форум (така, че не го вземай за чиста монета) че ако си купя мандрива и реша да я споделя с някой си е мое право и е законно и другият на когото съм я дал да я ползва(или пък съм я качил на тракер). Единствената мандрива, която съм ползвал беше One 2007 Spring от официалният сайт си я изтеглих пише следнотоDownload Mandriva One now for free! http://www.mandriva.com/en/community/mandrivaone де'а нещо като промоция ще е това сигурно. Имаше някаква регистрация която щяла да следи за инсталираните ти приложения и нивото на риск в машината ти или нещо подобно, като имаше бутон skip и аз го пропуснах, евентуално там ще да е уловката да си плащащ за да ползваш тази екстра (пак си има ъпдейти без нея, по подразбиране на всяко логване проверява) Livecd е с възможност за инсталиране, зареди ми Х-а направо с драйвера на Нвидиа и пита дали искам 3D-десктоп, съгласих се и си тръгна направо с компиз, beryl е на няколко клика. Дори после погледнах какво зарежда, зарежда 3 модула на нвидиа със стартирането, 2-та легаси и актуалният.
Благодаря на всички за отзивчивоста, и последно да питам по темата... ако случайно се докопам до пакета Mandriva Power Pack... трява ли ми няква фактура или нещо подобно за да го ползвам като на windows понеже гледам че е платен или може всеки който го има да си го ползва свободно?
според мен няма кой да ти търси фактура
а разликата между powerpacк и free e някои пакети
които можеш да си свалиш допълнително
например прослоутия драйвер за видео картата
http://lafox.net/shop/content.php?ware_id=3993
Авторски права на vBulletin