Виж пълна версия : Търся инфо за LAN boot
Става дума за малка офис мрежа в която компютрите
са основновен инструмент за работа, като в същото
време натоварването на всяка машина е малко.
Получава се така, че от 80GB хард е леко излишен,
при положение, че едно Ubuntu заема под 3GB и
включва всичко нужно за офиса, в себе си.
И така към въпросите:
1. Възможно ли е, компютър без хард, да направи
"lan boot" в локалната мрежа и по този начин да
присвои даден логически дял от определен сървър
като собствен хард.
1.1 Ако не е възможно автоматично, съществува
ли софтуер, който да се качи на дискета или
флаш памет, който да създаде виртуален хард
(физически харда да е дял от друг хард по мрежата).
Не очаквам някой да вземе да пише кое как става.
По точно ме интересуват няколко ключови думи по
които да търся в google. Бих се радвал и на някой
линк ;)
adm1n1strat0r
08.06.07 г., 03:00
Един от вариантите на това, което се опитваш да направиш е Preboot Execution Environment(PXE (http://en.wikipedia.org/wiki/Preboot_Execution_Environment)). При което можеш да направиш машините да работят само като терминали, като си вземат всички настройки от сървъра и OS-a ще ти е зареден в паметта на машините.
В такива случаи имаш два варианта:
- ако машината е с много RAM, то през PXE се зарежда виртуален диск, съдържащ цялата ОС и се монтира като коренова файлова система (/). За целта трябва BOOTP/DHCP сървър за мрежовата конфигурация, TFTP сървър за прехвърляне на изображенията и PXE сървър. От клиенската страна зареждането става със SYSLINUX. В Debian (и Ubuntu) има всички необходими пакети за да си направиш такъв сървър - dhcp3-server, atftpd, pxe, syslinux.
- ако паметта е кът, то пак през PXE се зарежда ядрото с виртуален диск, което след това монтира / през NFS. За целта трябва на сървъра да имаш, в добавка към нещата от предходната точка, също така и nfs-kernel-server, portmap и другите зависимости, които един NFS сървър иска.
Алтернатива на първата точка е да си направиш живи цедета, които отново да се конфигурират по мрежата, например през DHCP.
Manchev
08.06.07 г., 10:15
Live CDs за професионална употреба ше ме извиняваш ама ми се вижда несериозно :)
според мен втория вариант да се монтира / от nfs сървър е по-удачния. Може да се измисли нещо малко по-шантаво с малък диск и минимална инсталация на убунту или който и да е Linux - основни пакети за подкарване на системата, мрежа и Х, всичко останало се монтира от сървър. Въпросът е да си намери човека малки дискове, което нямам идея как ще стане, по-добре 1GB или 512MB flash да ползва като boot device.
tolostoi
08.06.07 г., 11:33
Малко е встрани от темата, защото линка е за инсталация по мрежа, но може да вземеш някой идеи http://www.getoto.net/2007/03/netinstall-with-pxe-tftp-dhcp/pref/bg/
zeridon
08.06.07 г., 16:40
Хинтове: DHCP, tftp, PXE, root on nfs, LTSP, Remote Terminals.
По конкретно може да потормозиш alabal от форумите на linux-bg. Той е правил подобни изпълнения с терминален сървър от който вървят 20тина машини.
Yasen6275
08.06.07 г., 19:18
http://www.ltsp.org/
Xubuntu 6.10 alternate CD имаше като опция да инсталираш такъв сървар. На терминалите ти трябва мрежова карта с възможност за боот от мрежата или флопи или сд.
Имай в предвид че реализацията на *ubuntu е малко различна от тази на орогиналния проект. В момента в който се интересувах как става това, при оригиналния проект трафика минаваше не криптиран по мрежата. Убунтуту минаваше през SSH.
@Manchev
"..по-добре 1GB или 512MB flash да ползва като boot device."
Съгласен съм с теб.
Като се иска за офис приложения, сметнете колко рам взима Х-са, после сметнете колко рам взима OpenOffice.org и евеунтуално някой мейл клиент, заедно с уеб браузър, да кажем mozilla mail...а, за малко щях да забравя window manager-а -> kde/gnome= не става (супер тежки), остават blackbox/fluxbox/xfce/wmaker...и т.н.
Разбира се хората са го реализирали вече, но все пак хората са измислили операционната система да се зарежда в постоянната памет, викат му бързодействие...
нищо лично :)
След като е за офис приложения 1 LTSP ще ти свърши перфектна работа. Терминалите могат да бъдат бездискови Пентиуми (<200МХц) с 16МБ рам (за да не ползва суап на сървъра). ОС и програми се инсталира само на сървъра,а терминалите се пускат чрез дискета от rom-o-matic.Успех!
LTSP ще ти свърши перфектна работа.
Започнах да чета по въпроса, като на този етап ми
е още леко мътно, но се надявам да се оправя ;)
10x за хелпа ...
Авторски права на vBulletin