Виж пълна версия : Къде да си закача термодатчиците ?
Къде да закача за да мери темп на ЦПУ,ВГА,Чипсет.
И с какво отклонение горе доло мерят.
Имам предвид датчика е Термодвойка.
MuPoCJlaB40
05.06.07 г., 13:10
За да мери правилно нетрябва л ида е между радиатора и самият чип ? Много ми е било странно на хора който слагат датчика в ребрата на радиатора и вентилатора го пере и викат имам комп дето се охлажда до 15 градуса с обикновен вентилатор...незнам или аз не разбирам или ?
Ами да но да се сложи междо процесора и охлаждането е неприемливо защото проца няма да се охлажда.Други идей и въобще има ли полза от тези датчици по фанконтролерите (като Хардкано и ТН)
Chamade
05.06.07 г., 14:04
Слагай го на радиатора ама така, че да не го духа венилатора.
flameclipse
05.06.07 г., 14:06
Датчиците се слагат между радиатора и ядрото. Слагаш термодвойката на радиатора и я залепяш с термолепенка. Така се изолира датчика от ядрото. Незнам защо, но така пишеше в едно упътване на Термалтейк.
И, за да не правя нова тема направо тук ще питам. Има ли някъде из нета схема за LCD за направа на термометър чрез термодвойка? Т.е. като на фанконтролерите, но ръчно изработено.
Да но така охлядителят няма ли да контактува по зле с ЦПУ или каквото там охлажда???
Виждал съм на един вентилатор на който термодвойката беше вкарана в дупка на радиатора с дълбочина до средата на ядрото и пълна с термо паста , но имаше за цел да регулира оборотите а не за измерване на температурата .
Системата се беше скапала и вента не въртеше и съответния Атлон ХР си бачкаше на 70* с рестарти
Executor
05.06.07 г., 16:09
Термодвойката на процесора се лепи точно отстрани на кристала с термолепенка! Ако мислите, че процесора се охлажда от страничния въздух в цепнататината между процесора и радиатора, жестоко се лъжете!
Тази на видеокартата се слага над ядрото от горната страна на платката.
На чипсета пак се слага някъде близо до него под радиаторчето.
А този на твърдия диск се лепи на най-греешия чип!
Значи ако правилно съм разбрал,На процесора се лепи Отстрани на Капачката а не на КРИСТАЛА нали така? под пластината на охладителя ?
НА видеокартата се лепи от обратната страна (НЕ от която е Охлаждането на ядрото а от другата страна?
На чипа пак някъде до него.
А на ХДД то ааа кой му е няй-горещиат чип?
flameclipse
06.06.07 г., 01:43
В предишният ми пост малко се обърках. Термодатчика се лепи отдолу на радиатора, но така, че да няма досег до процесора. Точно както Executor е обяснил.
Executor
06.06.07 г., 02:46
В предишният ми пост малко се обърках. Термодатчика се лепи отдолу на радиатора, но така, че да няма досег до процесора. Точно както Executor е обяснил.
Да може и така ама все пак да е близо до процесора. Така обаче възможноста да притиснеш датчика е по голяма. А притиснеш ли го край.
Който е с кристал на кристала, който е с капачка, на капачката! :D
Най-топлия чип на харда би трябвало да е този по-големия. Докато работи ги опипай и ще разбереш! :)
Mamularina
06.06.07 г., 14:34
А от къде могат да се намерят такива термопроводящи лепенки?
в pdf документите на AMD e показано как една сонда е залепена в центъра на капачката а в радиатора е издълбано супер смешно улейче за сондата и жичките.
Executor
06.06.07 г., 16:03
А от къде могат да се намерят такива термопроводящи лепенки?
Би трябвало да има в комплекта на fan controller-а. Ако няма (или ползваш обикновенна термодвойка) ще намериш много трудно! :rolleyes:
Mamularina
06.06.07 г., 18:17
в pdf документите на AMD e показано как една сонда е залепена в центъра на капачката а в радиатора е издълбано супер смешно улейче за сондата и жичките.
Това ще намали доста контакта на охладителя с ЦПУ то ;)
А за сондата дано като го взема (Сигорно ще е Scythe kama meter)
даима с него и лепенки,че ако няма ще им правя рекламациа :):D
Авторски права на vBulletin