Виж пълна версия : настройки на IIS 5.1 за достъп до уеб сайт на ASP.NET 2.0
curious
05.06.07 г., 01:13
За пръв път работя с ASP.NET 2.0 и не мога да си достъпя сайта през localhost. Въобще и localhost не мога да отворя. В първия случай ми дава грешка: HTTP Error 403: Forbidden, a във втория случай: HTTP Error 401.1 Unauthorised log on failed. Явно не съм задала правилно правата за сървъра, но идея си нямам къде греша. Работя с SQL Server 2005 Express Edition. Ако някой може да ми помогне, ще съм му благодарна. Пиша дипломна работа и това ми е голям проблем. Мъча го от седмица и се ровя навсякъде, пробвах хиляфи неща, но не става и не става. :(
rogozen
05.06.07 г., 11:08
Кажи какво си опитала досега, за да го подкараш. Може би правиш нещо неправилно :rolleyes:
read права на C:\Inetpub\wwwroot за everyone обикновено решават доста проблеми с IIS-то
curious
05.06.07 г., 11:46
Създала съм си виртуална директория, чиято физическа директория е временна папка. В тази папка от Visual Studio-to копирах сайта, като му зададох от менюто Build/Publish Website. Пробвах и с Copy Website, и като зададох реалната папка на проекта. Това не наведнъж естествено. В момента имам една виртуална директория, която сочи към временната папка, където е копиран сайта. След това от IIS Manager-а с дясно копче върху виртуалната директория отворих Properties. На таб Virtual directory съм задала следните настройки: check-нати са радиобутона A dircetory located on this computer и checkbox-овете Script source access, Read, Wrtie. За Execute Permissions съм избрала Scripts and Executables. За Application Protection: Low(IIS Process).
В таб-чето Directory Security щракнах върху Edit. Check-нах Anonimous Access и след това от Browse бутона избрах user АSPNET. По default си е check-нато Allow IIS to control password.
В таб-чето ASP.NET е избрана версията 2.0
След това за Default Web Site избрах Properties и там махнах отметката на Enable Logging в таб Web Site.
После на физическата папка на проекта ми с дясно копче отново на Properties дадох за Web Sharing, Share this folder. Добавих името на проекта и избрах опцията Execute(include scripts). В таб Security добавих user-a ASPNET и му дадох Full Control.
Това е всичко, което съм опитала, но проблемът си е налице :(
read права на C:\Inetpub\wwwroot за everyone обикновено решават доста проблеми с IIS-то
Имам си Read права за Everyone на тази папка. Но виртуалната ми директория не сочи към тази папка, ако това има значение. Проектът ми не е там.
DiadoMraz
05.06.07 г., 12:55
Значи най-лесно става така - не знам какво си омазала по IIS но би трябвало да стане "от раз" при не-размазано IIS. Т.е. ако не са бърникани всички настройки особено на root-a.
Запускането на ASP.NET 2.0 приложение, представлява следното: създава се нова виртуална директория и се насочва към директорията на диска където ти е source code-а на програмата ти (не към \bin или друго), а където са *.aspx файловете. После сменяш да е ASP.NET 2.0 ако по подразбиране е 1.1 и готово.
Естествено IWAM_* и IUSR_* потребителите трябва да имат права за четене на папката от диска (не виртуалната директория), но ако сложиш Everyone ще решиш този проблем.
Провери и на папката на Security таба дали е разрешен anonymous access.
curious
05.06.07 г., 13:52
Значи най-лесно става така - не знам какво си омазала по IIS но би трябвало да стане "от раз" при не-размазано IIS. Т.е. ако не са бърникани всички настройки особено на root-a.
Запускането на ASP.NET 2.0 приложение, представлява следното: създава се нова виртуална директория и се насочва към директорията на диска където ти е source code-а на програмата ти (не към \bin или друго), а където са *.aspx файловете. После сменяш да е ASP.NET 2.0 ако по подразбиране е 1.1 и готово.
Естествено IWAM_* и IUSR_* потребителите трябва да имат права за четене на папката от диска (не виртуалната директория), но ако сложиш Everyone ще решиш този проблем.
Провери и на папката на Security таба дали е разрешен anonymous access.
Всичко, което си писал съм го направила. Не знам какво може да се е омазало. Не съм пипала по други настройки освен тези, които съм описала. Под root-директория имаш предвид wwwroot, нали? Задължително ли физическата папка на проекта ми трябва да е в тази директория? Защото на мен проекта ми е в папката WebSites на Visual Studio 2005, където ги разполага по подразбиране.
DiadoMraz
05.06.07 г., 14:51
Всичко, което си писал съм го направила. Не знам какво може да се е омазало. Не съм пипала по други настройки освен тези, които съм описала. Под root-директория имаш предвид wwwroot, нали? Задължително ли физическата папка на проекта ми трябва да е в тази директория? Защото на мен проекта ми е в папката WebSites на Visual Studio 2005, където ги разполага по подразбиране.
При нас обикновено са в C:\WORK\CustomerName\ProjectName и после настройвам виртуална директория на IISто. Папката WebSites na VS.NET 2005 не съм сигурен къде е точно, съветвам те да си направиш нова работна директория някъде в основната на диска. Погледни настройките на сегашната ти папка какви потребители имат достъп и на какви е забранен.
rogozen
05.06.07 г., 16:14
А пускала ли си aspnet_regiis.exe ?
curious
06.06.07 г., 14:53
Да, и aspnet_regiis.exe пусках :( Вече идея нямам какво става?! Но защо и само localhost не ми отваря? Дава ми, че Unauthorized logon failed Internet Information Services. Ако рестартирам IIS или ги изключа и след това отново ги включа от Add or Remove Programs->Add/Remove Windows Components, дали има шанс да се оправи?
rogozen
06.06.07 г., 16:10
Предният ми въпрос беше малко глупав, но както и да е. Иначе както го описваш всичко изглежда ок. Ако искаш пробвай дали неауторизираният ти достъп няма нещо общо с права върху файлове. Ако ти се занимава виж с Filemon дали не се проваля при четене на някой конфигурационен файл или нещо подобно.
curious
06.06.07 г., 17:13
Предният ми въпрос беше малко глупав, но както и да е. Иначе както го описваш всичко изглежда ок. Ако искаш пробвай дали неауторизираният ти достъп няма нещо общо с права върху файлове. Ако ти се занимава виж с Filemon дали не се проваля при четене на някой конфигурационен файл или нещо подобно.
Извинявай за глупавия въпрос, но Filemon програма ли е? Как да направя проверката за наототризиран достъп?
rogozen
06.06.07 г., 17:35
Да програма е. Можеш да я разгледаш и свалиш от тук : цък (http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/FileAndDisk/Filemon.mspx). Правиш заявка за отваряне на проблемна страница и разглеждаш кои файлове се четат. Гледай за файлове със лош статус, access denied май беше, и ако има такива, виж какви права за четене имат тези файлове.
Глупаво е предположението, но понякога в такива случаи се случват глупави неща и човек може накрая да се плесне и да се нервира, че толкова тъпа е била причината.
Виж в Directory Security на сайта в IIS Manager, втория бутон Edit... за филтриране по IP/domain, дали не си дала Denied Access и няма нищо в долния списък.
curious
06.06.07 г., 19:53
Глупаво е предположението, но понякога в такива случаи се случват глупави неща и човек може накрая да се плесне и да се нервира, че толкова тъпа е била причината.
Виж в Directory Security на сайта в IIS Manager, втория бутон Edit... за филтриране по IP/domain, дали не си дала Denied Access и няма нищо в долния списък.
Бутона въобще не е активен :(
chemiliq
11.06.07 г., 19:13
Ако мога да попитам и аз нещо за asp.net.Опитвам се да създам web form .net поставям бутони и чекбоксове в формата но като се опитам да я разгледам с вградения браузър виждам само лабалите и не ми ги подрежда както искам а еднин след друг.Някакви идеи нещо от настройките ли е?Извинявам се за глупавия въпрос ама съм начинаещ в тази облас(не само).
rogozen
11.06.07 г., 22:35
Здравей. Не казваш с каква среда разработваш, но по думите ти предполагам че използваш Visual Studio. За 2003 нямам спомен къде беше тази опция, но в 2005 за да можеш да си позиционираш контролите по страницата направи следното: отиди на Tools -> Options, отваря ти се един модален прозорец, отиваш на HTML Designer -> CSS Positioning - избираш първото чекче и оставяш Absolute positioning. И един съвет от мене: из нета е пълно с учебни филмчета за asp.net, изгледай някое преди да продължиш с работата. Успех ;)
Авторски права на vBulletin