PDA

Виж пълна версия : Коя файлова система предпочитате и защо?

icaci
05.06.07 г., 01:07
Понеже няма форум за други Unix-подобни и Unix-базирани ОС-ове, тук включвам и някои файлови системи, които нямат читава (или нямат никаква) поддръжка в Linux и не стават за сериозна употреба.

И веднага гласувам за ZFS - засега на Solaris (и отчасти във FreeBSD), скоро и на вашата ОС. Желязна файлова система, включваща в себе си и менаджер на томове. Носи невероятен товар, а администрацията й е песен. Нещо като md + LVM + XFS/JFS на стероиди.

Pesho®
05.06.07 г., 01:28
За пълнота трябваше да вкараш и NTFS като опция. Все пак вече има свястна Linux поддръжка.

В момента съм с Ext3 навсякъде - и на десктопа/лаптопа и по сървърите. За десктопа причината е че доскоро dual-boot-вах с Windows, а там най-свястна поддръжка има за Ext2/3. ReiserFS поддръжката е много зле, а другите fs-та въобще не знам да се поддържат. На сървърите - защото е стабилна, а производителността й ми е достатъчна. Ако не беше, щях да се замисля за JFS или ReiserFS. Междувременно чакам свястна поддръжка на ZFS в Linux (главно заради snapshots и clones, донякъде и заради RAID-Z), щото не ми се занимава със Solaris.

P.S. А в крайна сметка най-използваната от мен файлова система е swap, ама и нея си я забравил :smack:

icaci
05.06.07 г., 01:35
Мислех си и за NTFS, но свястната му поддръжка е през FUSE, което според мен не е предназначено за сериозна употреба. Освен това не намирам начин да го добавя в момента към анкетата :head:

Редакция: swap-ът съм го включил неявно чрез tmpfs :D

adm1n1strat0r
05.06.07 г., 01:38
Основно UFS за сега, все пак тя се поддържа от FreeBSD. С нетърпение очаквам пускане на пълна поддръжка на ZFS от FreeBSD-то (по спомени се очакваше 7-та да излезе с нея).
ReiserFS на някой от сървърите (на Slackware са за съжаление), но се надявам скоро да се промени това.

Pesho®
05.06.07 г., 01:40
Мислех си и за NTFS, но свястната му поддръжка е през FUSE, което според мен не е предназначено за сериозна употреба.

Що да не е? Бачка си като пушка. Бързо е. Даже работи и като root файлова система.

icaci
05.06.07 г., 01:46
Я, пропуснал съм и "F"FS-а на (Open|Net)BSD :)

prestige
05.06.07 г., 01:57
А стига ве... не мога да повярвам, че не си намерил подходящ коментар за reiserfs :) Аз гласувам за нея.

ntfs, fat* нямат място в тази анкета.

Siemens
05.06.07 г., 02:06
ext3 - защото е класиката. Просто ако нещо се намаже си мисля, че с нея имам най-голям шанс да се оправя.

Annihilator
05.06.07 г., 05:43
reiserfs.
заради автора й - един мъж, на който му стиска да пречука жена си :D

Yasen6275
05.06.07 г., 08:44
В момента най често ползвам iso-9660 :). Много CD ръчкам напоследък. Иначе всички линукски съм пробвал, но явно не натоварвам диска достатъчно, за да усетя ралика.

BTW ZFS има бета за FUSE. Вчера като се раздискуттирахте и почетох малко. Но някакси не ми вдъхва доверие система която се смята за непогрешима и смята че може да поправя чуждите грешки.:p

kernel_daemon
05.06.07 г., 08:57
Гласувах за ReiserFS, макар, че доста се замислих. На пц-то имам 4 дяла Ext3 и 4 дяла ReiserFS. Гласувах за тази която ми е root. По един от хардовете ми се мотаеше един JFS, но няколко пъти ми се посъдира и се налага да му пускам fsck :D.
Знам, че ReiserFS е малко бавничка на големите файлове и за това ми стои на дяловете за разработки :) Много добре се спогажда със .cpp/.h/.java/.class файлове :). А Ext3 е при филмите и другите големите файлове :).

Manchev
05.06.07 г., 11:25
ReiserFS - така казват хората, пък и не ми е правила проблеми. Освен всичко ме спаси след rm -rf без third-party tools. А и факта, че само за нея няма хаплив коментар е достатъчен :)

moridinbg
05.06.07 г., 13:51
NTFS има свястна поддръжка, ама я качвай през FUSE-то на NTFS дял с 2МБ/сек и се наслаждавай на CPU Usage-a.
Дълго време карах на ext3, защото е класика и защото всички казват колко е хубава, но нещо ми се стори бавничка с много малки файлове. Смених root-a на RеiserFS и изведнъж компилациите и ebuild-овете изхвърчаха. За това root RеiserFS, за Data/Torrent: ext3fs /както отбелязаха с големите файлове се справя по-добре/ и музиката уви, ми е на един NTFS, но това е наследство от Windows времената, а нито има tool за конвертиране от NTFS в ext/rеiser, нито има къде да преместя 120ГБ и да преформатирам.
Освен това ext-а прахосва зверски много място за директории и съпътстващи данни. Сега се мъча да намеря едно сравнение между ext3, ReiserFS и tar.

FAT12 е малко несериозно :)
А любима по име файлова система е Amoeba /която е с по-различно и паралелно приложение/ :)

EDIT: Елементарно сравненийце. (http://navindra.blogspot.com/2004/10/kde-dot-news-ext3s-miserable-failure.html)

mitku
05.06.07 г., 14:15
С Ext3 съм на всичките си Линухи... заради журнала, има много ПЪТИ по-малко проблеми от Ext2 при ненадейно мигване на тока и други подобни "форсмажорни" обстоятелства.

Roland
05.06.07 г., 14:26
ъъъъ......UDF ? :head: :write: :ghi: :ghi:

Иначе за Ext2, ....щото най- са ми я хвалили :p :D *nix (още ) не ползвам...

artanis
05.06.07 г., 16:43
Предлагам коментара на ReiserFS, да е "i didn't do it" :D или "so... you married a kernel programmer"

Глас за класиката, защото не ми се занимаваше с нещо друго тогава, но ако сега преинсталирам (едва ли ще е скоро) gentoo може да направя като моридин

NTFS през FUSE си върши достатъчно добра работа. Всички операции работят. Едва ли някой е тръгнал да го ползва за root, home, etc. mount Просто ти дава възможност да четеш/прехвърляш с windoze дяла

btw, moridin, чорби ли те запали по gentoo? Аз там го видях :P

moridinbg
05.06.07 г., 16:48
NTFS през FUSE си върши достатъчно добра работа. Всички операции работят. Едва ли някой е тръгнал да го ползва за root, home, etc. mount Просто ти дава възможност да четеш/прехвърляш с windoze дяла
Що да не е? Бачка си като пушка. Бързо е. Даже работи и като root файлова система.
Хубавото на Линукс е, че дава пълна свобода на експериментаторския дух :) Освен ако Pesho не говори за FUSE-то като цяло :)

[offtopic]

btw, moridin, чорби ли те запали по gentoo? Аз там го видях :P
Абе аз по принцип бях заклет слакер, даже сме говорили с него на тема gentoo/slack, но реших малко да посменя обстановката и след като Fedora 6 се скара с X1300 пробвах Sabayon, зарибих се и сега Gentoo, което надали ще сменя скоро.

artanis
05.06.07 г., 17:10
Един приятел искаше да си слага gentoo скоро, но дъното му беше твърде ново за кернела на 2006.1 (нямаше 2007.0 още) и пробва Sabayon и каза, че е бозав (яко package.keywords, слага kde, gnome и всичко независимо кво му кажеш...). Последствието е, че си сложи arch :)

sorry, offtopic

kernel_daemon
05.06.07 г., 17:58
/off
Говорейки си за файлови системи, някой тук чувал ли е за файлова система за Linux/Unix/BSD която да поддържа undelete. Или поне слухове за някоя, че може или ще да поддържа. Изключвам ext2 и ровенето по inodes.
Едно време се спекулираше че Ext4 ще има, ама май нищо такова не се очертава :(.

Край на офф-а :D

Manchev
05.06.07 г., 19:11
reiserfs го може. rm -rf и цялата система замина. Сравнително лесно се оправи, но ще ти обясня по-късно как, щото сега изчезвам.
Забрави си имената на някои директории, но не мисля че е кой знае каква болка за умиране след като спаси гигабайти снимки :)

soldier
05.06.07 г., 20:26
от редхат си тръгнах с Ext2/Ext3 и това си и ползвам :) , отделно че нямам никъв проблем да си ползвам дяловете Ext2/Ext3 от Уин и LIve-CD.

WhiteNoise
07.06.07 г., 00:15
От много време reiserfs за root и xfs за raid-овете. Рядко съм имал проблеми, но се придържам към правилото никога да не ползвам дискове повече от 1 година.

Pesho®
07.06.07 г., 00:20
Новината от днес е че ZFS ще бъде default файловата система в следващата версия на Mac OS X: http://www.macrumors.com/2007/06/06/zfs-to-become-default-file-system-in-leopard/

artanis
07.06.07 г., 01:02
Може би не съвсем on-topic, но...: Това ме подсеща, че вчера прочетох нещо, което ме зарадва тук (http://kernelnewbies.org/Linux_2_6_22).
UDF: Support files larger than 1G (commit)

Рядко съм имал проблеми, но се придържам към правилото никога да не ползвам дискове повече от 1 година.Това не е ли overkill за домашна система (ако е такава)....

Satanail
07.06.07 г., 02:56
ReiserFS на три дяла и един със FAT32. В момента emerge-вам KDE :)

pehoko
08.06.07 г., 02:03
ext3 и reiserfs и...fat32,ntfs,udf,iso9660.
Иначе ext3 ми е фаворита .

idn
08.06.07 г., 09:44
Че какво друго, ако не HFS+ :D

Yasen6275
12.06.07 г., 22:38
ZFS това, ZFS онова. Я кажете каква всъщност е цената за всичките тия екстри.
Колко бързо пище по единичен дял, без райдове или компресия?
Колко дисково пространство се губи за "хеширането" или както там му е термина?

Pesho®
11.07.07 г., 03:13
Нов играч на хоризонта - Oracle с Btrfs (http://oss.oracle.com/projects/btrfs/). Лицензът е GPL, по възможности прилича донякъде на ZFS. Засега е very-alpha.

yog_7
11.07.07 г., 09:40
Еxt2/3

drunky
11.07.07 г., 09:48
ext3/ntfs

exabyte
11.07.07 г., 12:01
reiserfs го може. rm -rf и цялата система замина. Сравнително лесно се оправи, но ще ти обясня по-късно как, щото сега изчезвам.
Забрави си имената на някои директории, но не мисля че е кой знае каква болка за умиране след като спаси гигабайти снимки :)

Да спомена, че използването на въпросния метод върху ReiserFS е много опасен. Изпълнението му при мен ми съсипа половината неизтрити файлове на твърдия диск. Причината при мен беше, че аз като един от по-интелигентните хора на планетата си съхранявах изображение на друг ReiserFS във файл на същия… А може и да го бях изтрил вече, но това няма голямо значение. И файловете от въпросното изображение се бяха „смесили“ с файловете на дяла. Също на вниманието на администратори на сървъри с ReiserFS — това е потенциален пропуск в сигурността.

Аз лично ползвам основно FAT16 и UDF за преносими устройства. След това нареждам ReiserFS — за / и /home. Обмислям използване на NTFS и ext2 в момента за част от преносимите устройства. Ext3 не съм ползвал и не се очертава да ползвам някога. tmpfs съм ползвал веднъж реално, без да броя факта, че /dev ми е на такъв, и че имам няколко приложения, които ползват усилено /dev/shm.

Иначе най-много ми допадат следните идеи:
1. Диска се разделя на дялове по 2 GiB, всичките се правят на swap, всичко се пази в tmpfs и компютъра се гаси само със suspend2 на последния swap дял. Не би било особено производително, но ми е интересно дали някой го е пробвал. :)
2. hda1 — 10GB ReiserFS дял за / , hda2 — 70 GB дял без файлова система. MySQL и innodb_data_file_path=/dev/hda2:70Graw. Всички потребителски данни се пазят в базата. Надявам се няма обидени от избора на примерна база данни. :) Евентуално по избор на потребителя може и в комбинация с mysqlfs :)

Yasen6275
11.07.07 г., 13:55
... Обмислям използване на NTFS и ext2 в момента за част от преносимите устройства. ...Това ми е любопитно как ще го направиш. И къде ще можеш да го прочетеш.

exabyte
11.07.07 г., 14:11
Това ми е любопитно как ще го направиш. И къде ще можеш да го прочетеш.

mkntfs… Windows после би трябвало да може да ги чете и пише, не съм пробвал. Именно и затова „обмислям“ все още.

stangen
11.07.07 г., 16:29
Fedora Core 7 съм я сложил на един raiserFS партишън и се спогажда доста добре :)

Yasen6275
12.07.07 г., 05:24
Как си го наравил този номер? До колкото си спомням при инсталацията на 6-цата, това е невъзможно при стандартна инсталация. Ако се опиташ да я инсталираш на предваритално форматиран дял гърми, а не позволява нищо различно от ext2/3 когато форматираш от инсталацията.

basilisk
12.07.07 г., 20:20
еми е заради това има лек - Дебиан.

Siemens
12.07.07 г., 21:45
Как си го наравил този номер? До колкото си спомням при инсталацията на 6-цата, това е невъзможно при стандартна инсталация. Ако се опиташ да я инсталираш на предваритално форматиран дял гърми, а не позволява нищо различно от ext2/3 когато форматираш от инсталацията.
Би трябвало да може - при по-старите федори при буутване на инсталацията се дописваше нещо и предлагаше и xfs, jfs i rеiser. А даже и при RH9/FC1 mislя го имаше, но там липсваше една от тези fs.

P.S. ето:
http://www.fedorafaq.org/#reiserjfs

Yasen6275
13.07.07 г., 08:27
Siemens Благодаря.

Melwin
13.07.07 г., 15:36
ext2+reiserfs

xts
14.07.07 г., 04:18
На личните машини ReiserFS, докато не ме разочарова за десктоп, няма смисъл да го сменям. Покрай другите задължения ми се налага и ползвам почти всички от горните файлови системи.

GetMen
17.07.07 г., 15:49
ext3, eiserfs весе още немога да я накарам да се разбира с ntsf-ските дялове

Ivanski
17.09.08 г., 13:48
Ползвам ReiserFS и ext3,
Не съм имал проблеми досега близо 5 години.
Но сега като взема един нов диск ще пробвам JFS, XFS
Ето едно сравнение на различните файлови системи --> http://www.debian-administration.org/articles/388 ако не сте го чели и ви се чете естесвено :) ,
инетересни са и коментарите след това

wolfshark
17.09.08 г., 17:53
Добре де на първо място има тема, защо трябваше да вдигаш старата???