Виж пълна версия : Предложение за подобряване на форума
bache_stefan
04.06.07 г., 15:23
Имам една идея, която незнам дали е уместна, но вие ще кажете. Постоянно се задават дежурни въпроси от рода на - Кажи си процесора какъв ти е? Какъв ти е хард диска, Какво ти е дъното, Ще хвърля малко боб и т.н. Мисълта ми е следната:
http://img170.imageshack.us/img170/6977/forumgf7.th.png (http://img170.imageshack.us/img170/6977/forumgf7.png)
Нещо от тоя род, но написано по-културно, дружелюбно и изчерпателно.
Съдя по себе си, за предложението дадено от мен. Т.е. на доста хора бих могъл да отговоря, ако са си описали конфигурацията. Но да задаваш въпроси какъв ти е процесора, хард, дъно и т.н. става досадно и се губи приятното (общо взето безцелно) усещане, когато сърфирам по форума.
павлин_андреев
04.06.07 г., 16:02
Това не би ли свършило същата работа?
http://www.hardwarebg.com/forum/showpost.php?p=195370&postcount=1
• Бъдете точни в описанието на проблема
- описвайте симптомите на проблема ясно и внимателно;
- опишете работната среда (операционна система/дистрибуция, версия на проблемната програма, използван хардуер, мрежова подсистема, тип доставчик на мрежова услуга и т.н.);
- опишете какво сте направили досега, за да решите проблема (къде сте търсили, какво сте намерили);
- опишете промените, които сте правили по конфигурацията и смятате, че имат връзка с проблема;
Както виждаш нещата са описани отдавна, но "Чукча писател, Чукча не читател..."
По принцип не е зле, но.. доста хора питат за машини които сглобяват за някого, досадно е всеки път като правиш промяна да update-ваш профила (и съответно тъпо е да се отговаря относно стара конфигурация...)
По-скоро бих се осланял на цитата които дава Павката..
bache_stefan
04.06.07 г., 18:58
"Чукча писател, Чукча не читател..."
@павлин_андреев: Айде не ми ги разправай тия!!! :mad: Преди теб съм ги чел! Още не си знаел за този форум!!!
Я сега познай, колко хора се регват в форума и колко прочитат правилата, след като са се регнали??? Я ми кажи ти като си инсталираш някакъв софтуер прочиташ всяко EULA преди да дадеш YES/NEXT???
@PepiX: Не разбрах за профила и това с приятеля?
Мисълта ми е следната. Когато, човек цъкне на "New Thread" и започне да пише нова тема свързана с някакъв проблем, да му се набие на очи, че трябва да даде информация за компонентите на компютъра който е проблемен. Ако ще компютъра да е на приятеля на неговия приятел.
---------------------
Ето с нагледен пример:
Лицето Х се е регистрирало в форума, пуска нова тема и пита:
Лицето Х: На моя приятел приятеля му има проблем с дъното? Как да го оправи?
Отговарящия: Кажи какво е дъното?
Лицето Х: Biostar
Отговарящия: Добре. Biostar е, но какъв модел?
Лицето Х: Biostar m7ncg
Отговарящия: Добре. Biostar m7ncg. Но m7ncg чисто, m7ncg pro или m7ncg 400?
Лицето Х: Biostar m7ncg 400
За да не се получава такива въпроси и темите да остават празни, защото на никой не му се разправя да пита автора на темата. Та затова мисля, че е уместно. Но моето мнение е без значение. Аз просто предлагам. Не е болка за умиране. Като вида такива теми просто ги пропускам. Но ако човека си е написал компонентите на компютъра, вече бих му отговорил и не бих пропуснал темата. Ясно, че по принцип конфигурацията се пише в профила, но не всеки си я слага. Относно новите потребители да не говорим. Дано не съм останал пак криворазбран. И пак казвам - не заповядвам, просто предлагам.
Ba4o Kiro
04.06.07 г., 19:13
Това, че някои питащи не знаят как да задават правилно въпроси (или ги мързи да ги зададат правилно) е едно на ръка, съвсем друго е дали подобна задача е обоснована като времеработа и дали би била на място да речем ако човек пише в софтуерните или някои други раздели?!
За да се направи подобно съобщение да илиза САМО в хардуерните раздели (където би имало смисъл да го има) ще трябва камара време и бъркане по софтуера на форума, а лично според мен не си заслужава...
bache_stefan
04.06.07 г., 19:35
... ще трябва камара време и бъркане по софтуера на форума ...
Когато пуснах темата, я пуснах с мисълта, че задачата от към време и работа не е трудоемка. След като не е така, значи това отпада.
павлин_андреев
04.06.07 г., 21:35
@павлин_андреев: Айде не ми ги разправай тия!!! :mad: Преди теб съм ги чел! Още не си знаел за този форум!!!
Колега, давай го малко по-спокойно. Какво да не ти разправям? Че Иван го е написал преди няколко години ли? Или, че хората не направили си труда да прочетат това, ще прочетат другото?
Я сега познай, колко хора се регват в форума и колко прочитат правилата, след като са се регнали??? Я ми кажи ти като си инсталираш някакъв софтуер прочиташ всяко EULA преди да дадеш YES/NEXT???
Не ме интересува колко хора са прочели правилата и колко се регистрират като потребители. Просто всичко ще си остане както преди - неграмотни поплювковци, които си мислят, че само те имат подобни проблеми, и че светът почва и свършва с тях!
Както всеки втори пост съдържа "Ползвай търсачката", така и това, което ти искаш ще си остане само пожелание. Добро по своята същност, но неизпълнимо!
P.S. Мисля, че си приел предният ми пост като насочен към теб. Ако е така - сгрешил си. Насочен беше към тези, които визираш и ти!
P.Р.S. Не преценявай юзърите по дата на регистрация. Следя форума от времето, когато беше hardware.dir.bg...
primetime
05.06.07 г., 16:10
Една от хубавите идеи (май-май е единствената), засягащи нововъведения, за които съм чел тук. Остава и да е реализируема.
пак съм съгласен с Павката.. дори и да е цяла страница предупреждания потребителя който се цели с предложението ти пак няма да напише подробностите и пак ще се стигне от разиграната ситуация от баче стефан... (а и не винаги е лесно да предвидиш всяко нещо което е от значение в една непозната в голямата си част за теб сфера...)
bojilov
05.06.07 г., 17:32
Ако някой е решил да не пише и да му се вадят думите с ченгел-и 5 предупреждения няма да му помогнат.
Призовавам просто да не се отговаря на такива теми в хардуерните раздели,които не са писани по правилата.По този начин такивата теми сами ще си отпаднат.
Нищо не птречи и неясно оформените теми просто да се трият или заключват.
На втория опит ще не ще човека ще си я пусне съгласно правилата.
bache_stefan
06.06.07 г., 02:39
P.S. Мисля, че си приел предният ми пост като насочен към теб. Ако е така - сгрешил си. Насочен беше към тези, които визираш и ти!
Хм? Явно е трябвало да, чета между редовете. Доста умело беше замаскирал мисълта си, но след пояснението, разбирам, че съм бил сгрешил.
P.Р.S. Не преценявай юзърите по дата на регистрация. Следя форума от времето, когато беше hardware.dir.bg...
С тази си мисъл ме заинтригува. Ако те разбирам правилно от 6-7 години следиш форума и изведнъж за 6-7 месеца се отприщваш и рапалясваш към 1300 поста. Тук, вече проявявам любопитство и разбира се, ако искаш не отговаряй.
--------------------------------
Друга идея, която ми хрумна е тази:
http://img530.imageshack.us/img530/6619/forum1lg1.th.png (http://img530.imageshack.us/img530/6619/forum1lg1.png)
Мисълта ми е, когато човек пуска нова тема в полета за писане да се добавя автоматично примерно този текст или нещо с такъв смисъл. Мисля, че е по-лесно за изпълнение от предишния вариант.
Не виждам смисъл да се разделят нещата на за/против. Въпроса е ако може да се направи лесно, се прави. Ако е трудоемко, не се прави. Поне така си мисля.
thedivaka
06.06.07 г., 09:35
Ами ако смятате че наистина е нужно, най-лесно това червеното да иде някъде още при регистрацията.
павлин_андреев
06.06.07 г., 09:39
С тази си мисъл ме заинтригува. Ако те разбирам правилно от 6-7 години следиш форума и изведнъж за 6-7 месеца се отприщваш и рапалясваш към 1300 поста. Тук, вече проявявам любопитство и разбира се, ако искаш не отговаряй.
Какво странно има? Форума ми го показа един от преподавателите ми в университета, когато бях първокурсник. Започнах да го чета редовно, като източник на знания и решения на проблеми.
Тогава не съм имал нито знанията, нито уменията и не е имало смисъл да пиша. След като прецених, че мога да съм полезен (след като придобих умения и най-вече опит) се включих в разискванията пишейки.
Пиша основно в "Общ хардуерен", "Общ софтуерен", "Windows" и "Често задавани въпроси". Там мога да помогна. Не съм от хората с един чувал 8800 или E6700 и затова много рядко (всъщност един или два пъти) съм писал в тези раздели. Линукса го знам за себе си и не се считам за компетентен да пиша за него. Играя рядко, не съм програмист (повече се занимавам с асемблера за PIC).
В "Общи" вече се старая да не пиша...
Това са моите две стотинки...
vbTheKing
08.06.07 г., 12:41
Не е трудно да се направи и червеният текст и зеленията и да излиза само в някои раздели и т.н., но опитът ми в администрацията на други форуми, в които съм правил подобно нещо, показва, че е безмислено. Точно на втория ден надписа няма да прави впечатление на никого и хората, които пускат теми без да обясняват подробно проблема/компонентите си ще продължат да го правят по същия начин без да се замислят над надписа. :rolleyes:
Kaspirtov
09.06.07 г., 10:45
Не е трудно да се направи и червеният текст и зеленията и да излиза само в някои раздели и т.н., но опитът ми в администрацията на други форуми, в които съм правил подобно нещо, показва, че е безмислено. Точно на втория ден надписа няма да прави впечатление на никого и хората, които пускат теми без да обясняват подробно проблема/компонентите си ще продължат да го правят по същия начин без да се замислят над надписа. :rolleyes:
Е добре, но ако се изпълнява заканата?! Т.е. подобни теми да се трият или заключват - така потребителя ще се научи как трябва да описва проблема си. Все пак световен опит показва, че именно глоби и наказания превъзпитават... Или това вече е трудоемко?
vbTheKing
09.06.07 г., 18:56
Много трудоемко е. И много субективно. Ще почнат много оплаквания и въпроси "къде ми е ТЕМАТАААААААААААААА?!!?".
По-добре просто да не се отговаря на хора, които не задават интелигентно въпросите си.
Всеки е бил "новобранец", но след известно време или се "научава" или "изчезва". А това, че някой такъв не знае как да зададе въпроса си, не означава, че е необходимо да се добавя подобно нещо към ВСЕКИ екран за въвеждане на мнение :nono: . И "новобранеца" като напише няколко зле оформени мнения/въпроси и като види как хората (НЕ) му отговарят а само се заяждат с него зарави лошо зададеният въпрос и или ще "влезе в крак", или ще "изчезне". Което и от двете неща да направи - значи "всичко е точно" и от тази идея няма нужда :worry:
bache_stefan
11.06.07 г., 18:18
Когато пуснах темата, ставаше дума за ей такива неща.
http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=104686
Не става дума да четеш правилата на форума, както предложи павлин_андреев. Не става дума да знаеш да задаваш правилно въпроси или да те мързи, както каза Бачо Киро. Не става дума дали си неграмотен поплювковец. Не става дума да сигнализираш, някъде из регистрацията, както предложи thedivaka - конкретно Papesha (от темата по-горе, която съм дал) се е регистрирал 2002 година. Не става дума да изпише една страница с подробни разсъждения. Чисто и просто марка и модел на компонентите, което е логично да се напише, но по една или друга причина се забравя. И това не е защото си неграмотен, не е свързано дали си новобранец и т.н.
Някой казва, че е лесно, други трудно да се направи. Последно? Ако е лесно, не виждам причина да не се направи.
-------------
Пак се обадих, защото все ми се струваше, че оставах криворазбран. Ако и сега сте против - така да бъде. Аз нямам намерение да оправям СВЕТА!
GeniusLoci
11.06.07 г., 18:42
Аз нямам намерение да оправям СВЕТА!Аз пък имах, но се "задомих" и вече не ме влекат всичките тези женски.
По темата - излишно е. Хората, "За" които работи никога няма да го погледнат, също като правилата, като бутончето з аписане на кирилица, като бутоните за цитат, като крещящия бутон EDIT и т.н.
bache_stefan
12.06.07 г., 00:48
Аз пък имах, но се "задомих" и вече не ме влекат всичките тези женски.
Не си открил топлата вода, нито хладката. Без никакви лоши мисли.
Иначе по темата - ОК! Така да бъде.
Авторски права на vBulletin