PDA

Виж пълна версия : Бързо зареждане на Windows

dian2n
02.06.07 г., 01:50
Какво трябва да направя за да може моят Core 2 Duo да зарежда windows по бързо от стария ми Barton 2500+ който го правеше за 40 сек. (сегашният ми за 55 сек)

ХристоС.
02.06.07 г., 06:47
Като преместиш на друг дял Page File-а, TEMP и Temporary Internet Files директориите (а още по-добре - на отделен диск, в неговото начало), дефрагментираш системния дял, намалиш броя на автоматично стартираните с операционната система приложения и системни сървиси, изключиш индексирането на файловете, ако не го използваш, забраниш System Restore и оптимизираш процеса по зареждане на операционната система с Bootvis.

И още нещо - темата ти не е за този раздел.

foster
02.06.07 г., 20:50
Като преместиш на друг дял Page File-а, TEMP и Temporary Internet Files директориите (а още по-добре - на отделен диск, в неговото начало), дефрагментираш системния дял, намалиш броя на автоматично стартираните с операционната система приложения и системни сървиси, изключиш индексирането на файловете, ако не го използваш, забраниш System Restore и оптимизираш процеса по зареждане на операционната система с Bootvis.

И още нещо - темата ти не е за този раздел.

И само дето, едва ли ще постигне кой знае какъв ефект, това всичко съм го правил, което си описал, ефекта е почти нулев, със стария ми селерон 2600 Windows се зареждаше със 50% по бързо

AMD loving man
02.06.07 г., 21:49
Ако не сте преинсталирали windows след смяната ха хардуер мисля че е нормално бозата да зарежда по-бавно.

dian2n
21.06.07 г., 03:26
Нов компютър-нов хард-нова инсталация.

khl86
21.06.07 г., 14:16
Има разни програмки от сорта на TuneXP, с нея съм постигал 12-13сек зареждане на по-слаба от изброените машиа.

tedych
22.06.07 г., 02:10
На новата машина имаш най-малкото ново хардуерно и софтуерно обкръжение, не винаги процесора и харда са най-важни за това колко време ще мине докато видиш курсор, различен от пясъчен часовник+всички икони по декстопа.
Като начало изключи кабела на интернета и се убеди, че имаш същите софтуери, каквито и на стария комп.
Оттам нататък вече различните драйвери (поради различния хардуер на новото дъ но) оказват влияние за разликата във времената.

BABHOMED
22.06.07 г., 20:04
Кво прайте бе хора 55с. На моя комп от подписа със поза от 1месец се зарежда за около 8 с.
А сега след като направих тая фатка със нагласянето на хардуера забравих какво точно се правише (от Device manigera се нагласяха боот устройстава ) гасейницата минава точно до половината!.

Executor
22.06.07 г., 20:46
И само дето, едва ли ще постигне кой знае какъв ефект, това всичко съм го правил, което си описал, ефекта е почти нулев, със стария ми селерон 2600 Windows се зареждаше със 50% по бързо

50% никак не са малко! :rolleyes:

Nevenko
22.06.07 г., 22:53
Как ги смятате тези времена?
От натискането на бутона - до появяването на логон скрийн?
По този начин:
2003 на АТА100 диск - 45 сек
2003 на РАИД0-САТА2 масив - 25 сек
ВИСТА на РАИД0-САТА2 масив - 35 сек

ПП: Онова дето се джурка под логото на уиндоуса минава 4 пъти при 2003 на АТА100 диск, стига до половината ако е на РАИД0. Вистата - минава 2 пъти :)

Не съм ползвал допълнителен софтуер ;)

tedych
22.06.07 г., 23:11
При мен стартирането (от края на POST до появата и на последната икона в трея) с Win2003 става за около минута и половина. Обаче се стартират един милион неща автоматично, а и мрежата докато се детектне минава доста време заради файруола ми. Като се има предвид че съм свидетел на процедурата по boot средно по веднъж на 1-2 месеца, хич не ми пука колко време ще чакам, и без това дали автоматично или аз ще ги пусна след старта, ми е все едно.
След старт имам вече около 80 заредени процеса.
IIS, както знаят ползващите го, забавя и шътдауна след като се инсталира.
При чисто нов Windows 2003, се зарежда за около 10 сек както каза някой преди мен (от прочитането на MBR до последната икона в трея).

icaci
22.06.07 г., 23:13
Ако дъното е Asus-ко с вграден звуков контролер на Analog Devices и PATA контролер на JMicron, то драйверите им, които идват с дъното, са малко старички и имат проблем - много бавят докато откриват устройствата. Теглят се последните версии от сайта и времената падат драстично. Пък ако не се ползва PATA диск или CD-ROM, то направо се забранява JMicron-а.

dian2n
23.06.07 г., 01:23
Засичам времето от натискане на копчето до показване на десктопа (стартъп програмите може да си зареждат ,но все пак вече имам достъп .затова броя времето до показване на десктопа)
Дъното ми е асус
Не мога да спра Jmikron понеже имам ЦД.
Знам ,че различните драйвери променят времето.
От натискане на копчето до изпискването минават 10 сек.
Какви 8 сек. ми говорите-то само проверката му отнема 10.
Странно но на предния ми комп "синята гъсеница" се джуркаше 5 пъти и то на виндовс със програми, а сега на чисто нова инсталация ми се джурка 5-6 пъти , а на сложени програми отива към 8 пъти.
Програмите са едни и същи понеже аз от край време си слагам едно и също.
Ще пробвам да махна интернет кабела ,но имам мапнати нетворк устройства и тогава ще се бави още пове4е
Много ме е яд щото дъното ми струва 200 лв а процесора 380 лв.
За тия цени би трябвало всичко да е пу6ка.

Aбе драйвери,драйвери...то хубава работа ама тоя сайт на асус толкоз неорганизиран и не работи аааааауууу напарво изсъхнах от яд.Ще се пукна.

snoopdoggystyle
27.06.07 г., 17:53
и аз се сдобих с ново дъно асус - виж ми подписа
аналогична на твоята ситуация

че и още нещо - ако искам да заредя лайв цд с линукс НЕ ТРЪГВА
какви ли не варианти пробвах, но...

The_Game
27.06.07 г., 22:01
Ми явно си е различно.А в началото при ПОСТ като искаш да минава по-бързо вземи изключи малко някои неща,които не използваш и си настрой Quick boot,но то би трябвало по дифолт да е.Иначе аз от много време съм се чудил от какво зависи тва зареждане,ама и аз немога да си го обясня май най-бързо ми зареждаше със стария Дюрон на 1300 като се имаше предвид,че там на ПОСТ се бавеше повечко,но после минаваше само около 2 пъти това на логото.Вярно,че Windows-a ми от тогава не е преинсталиран отделно,че е прехвърлян на нов хард с Hirens и след това много се обози дава ми черен екран сигурно 5-10 секунди след логото на Windows-а докато се появи мишката.На нов Windows може и по-добре да е,но преди като преинсталирах често бях забелязвал,че на току що преинсталиран Windows с качени няколко програмки,вече зареждането е по-бавно от колкото с всичкия качен софтуер на предния Windows.
Не рестартирам често обаче,така че и мен това не ме притеснява особено :).

NAS
27.06.07 г., 23:45
Аз разбирам да имаш проблем с производителността на машината след като се е заредила работната среда, ама вие тука май си създавате сами главоболия. Ако те дразни, че зарежда бавно, а нямаш никакви други проблеми - не изключвай компира. Ако пък адски много те дразни - купи си нови чарколяци и карай пак по описаната схема.:mad:

Тази тема е като автомобилните тунинг форуми - "Купих си лампички за пръскалките на чистачките и сега ми се струва, че не пръскат добре!":lolsign:

M.G.A
27.07.07 г., 11:37
Вчера си купих SATA2 диск и като разкарах предишния PATA сега "гъсеницата" минава един път и хоп десктоп ... преди трябваха шест седем минавания , когато само бодна PATA-та като слеив и системата умира.Аз съм със асус дъно А8Н-Е.... предполагам от гонтролера на дъното ли може и не само .. но и пост екраните минават доста по бързо

icaci
27.07.07 г., 12:03
Точно по тия причини DVD-то съм го вързал през USB преходник :)

dian2n
27.07.07 г., 20:31
Ако пък адски много те дразни - купи си нови чарколяци и карай пак по описаната схема.:mad:

"Чарколяците" ми са нови.
Производителността може да е много добра, но след като компютъра ми е доста по добър от предишния , искам да зарежда виндовс по бързо.Все пак трябва да се усети разликата и там.

M.G.A
28.07.07 г., 00:54
Днес се сдобих с 3700+ и реших да си преинсталирам виндовса да ми е всичко ново и леко се втрещих когато "гъсеницата" взе пак да си обикаля 5-6 пъти , значи проблема не е във сата или пата ами ето тука тая система се изключва в регистрито на виндовса и скапаната "гъсеница" минава един път само

http://img185.imageshack.us/img185/9240/untitledzt2.th.jpg
(http://img185.imageshack.us/my.php?image=untitledzt2.jpg)

само не мога да си обясна как предишната инсталация си беше изключен този ключ

icaci
28.07.07 г., 01:10
Хитро, спираш си префетчера за да си ускориш началното зареждане, но после ти се връща тъпкано с времето за стартиране на приложенията. Танту за кукуригу, както се казва :ghi:

M.G.A
28.07.07 г., 01:22
Хитро, спираш си префетчера за да си ускориш началното зареждане, но после ти се връща тъпкано с времето за стартиране на приложенията. Танту за кукуригу, както се казва :ghi:

да сега го разцъках и при въведено 1 там на ключа спираш префетчера само за боот а за програмите си работи, при стойност 2 деиства само по време на боот и после програмите страдат , при 3 действа и при боот и при програмите както е по дефолт...
Но дори гъсеницата да минава един път, след това се бави повече или времето за боот е едно и също което мисля че само харда ако е 10000 оборота ще може да го съкрати

iion
28.07.07 г., 08:56
грешка

iion
28.07.07 г., 08:57
като начало сложете в boot.ini

[boot loader]
timeout=0
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition (1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WIND OWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect /noguiboot
C:\ = "Microsoft Windows"

значи има
1. timeout, тук е default=30, ето ви 30 секунди от къде са
2. самата гасеница отнема време да се изобрази самата тя, не знам колко точно
3. за да се изобрази гъсеницата екрана си сменя рзолюцията и това съюо бави, зависи от монитора колко бързо сменя резолюцията

1 се оправя с =0
2 и 3 се оправят с /noguiboot

ilko
28.07.07 г., 14:42
Да вмъкна че timeout важи само ако има 2 или повече опции за избиране, при 1 изобщо не влияе. noguiboot ще скрие гъсеницата нацяло, тамън да не броят всички защо 1 или 5 пъти минавала. Всъщност недейте да се вторачвате толкова в тези неща, времето за стартиране се влияе от много неща и само един по- калпав драйвер може да донесе няколко секунди забавяне, което пък изобщо не влияе на системата като цяло, голяма работа че зареждала за 1 или 6 секунди по- бавно. Ползвайте и hibernate или stand by ако толкова ви дразни.

dian2n
28.07.07 г., 15:52
минимална величина за timeout 3 сек...

M.G.A
28.07.07 г., 16:24
Да вмъкна че timeout важи само ако има 2 или повече опции за избиране, при 1 изобщо не влияе. noguiboot ще скрие гъсеницата нацяло, тамън да не броят всички защо 1 или 5 пъти минавала. Всъщност недейте да се вторачвате толкова в тези неща, времето за стартиране се влияе от много неща и само един по- калпав драйвер може да донесе няколко секунди забавяне, което пък изобщо не влияе на системата като цяло, голяма работа че зареждала за 1 или 6 секунди по- бавно. Ползвайте и hibernate или stand by ако толкова ви дразни.

мен като цяло не ми пука за колко се зарежда вина ... но важна е целта на занятието

ilko
28.07.07 г., 16:40
минимална величина за timeout 3 сек... Можеш ли да го потвърдиш с някакъв линк?
При инсталациа на ХР например временно е 1 даже, откъде това 3?

dian2n
28.07.07 г., 18:47
Можеш ли да го потвърдиш с някакъв линк?
При инсталациа на ХР например временно е 1 даже, откъде това 3?
msconfig
boot.ini
слагам timeout 0
и ми излиза съобщение че величината трябвало да бъде между 3 и 999 сек.

ilko
28.07.07 г., 19:40
Така може, ако го редактираш директно с Notepad например няма проблем да е даже 1 и ще си работи безпроблемно. Само че няма смисъл да имаш мултибуут и timeout да е 1 сек. Когато се инсталира ХР- то, при първото стартиране на GUI mode timeout е 1, чак накрая го променя на 30, но са го направилии така точно за да нямаш опции за избиране и да може да си довърши инсталирането.
А при boot.ini/ntldr както и при почти всички boot loaders ако няма втора ОС timeout не играе никаква роля, и е логично.

Ronaldinho
28.07.07 г., 21:07
Скоро смених дъното от EpoX MF4-J3 на ASUS M2N4-SLI, преинсталирах си операционната система, всичко новичко...обаче пустата гъсеница ми къса нервите! Със старото дъно минаваше 2-3-4 пъти макс, сега се влачи 12 пъти!!! Просто ме вбесява...като си пусна машината и седя пред нея и чакам да зареди все едно съм качил Виста на стария Дурон!
XP-то е на месец и малко...но то си прави този проблем откакто смених дъното...чудя се какво му става..
Съвети..?

M.G.A
29.07.07 г., 00:22
Скоро смених дъното от EpoX MF4-J3 на ASUS M2N4-SLI, преинсталирах си операционната система, всичко новичко...обаче пустата гъсеница ми къса нервите! Със старото дъно минаваше 2-3-4 пъти макс, сега се влачи 12 пъти!!! Просто ме вбесява...като си пусна машината и седя пред нея и чакам да зареди все едно съм качил Виста на стария Дурон!
XP-то е на месец и малко...но то си прави този проблем откакто смених дъното...чудя се какво му става..
Съвети..?

поразгледай си биоса и спри всички ненужни неща ... при мене например има едно за аларма когато е отворена кутията (куму е нужно това) но от него като е включено бави 5-6 секунди при пост прозорците, направи префечера на 1 и поне гъсеницата няма да те нерви (по нагоре в темата) за другото поразцъкай, примерно плуг анд плеи ос от биоса при мене е оф при нулиран биос но като е он компира зарежда доста по бързо

п.п. ей тука два ключа за добавяне за по бърз буут след гъсеницата и за по добра производителност ???

http://img502.imageshack.us/img502/2503/keyew4.th.jpg (http://img502.imageshack.us/my.php?image=keyew4.jpg)

dian2n при тебе оправиха ли се малко нещата

smelkomar
29.07.07 г., 10:37
Вчера си купих SATA2 диск и като разкарах предишния PATA сега "гъсеницата" минава един път и хоп десктоп ... преди трябваха шест седем минавания , когато само бодна PATA-та като слеив и системата умира.Аз съм със асус дъно А8Н-Е.... предполагам от гонтролера на дъното ли може и не само .. но и пост екраните минават доста по бързо

САТА2 дискът може да е с NCQ

Аз пък лично не се тровя от бавното зареждане, просто ще я преинсталирам ако стане бавна :D

Трайчо Бързаков
29.07.07 г., 17:23
Само да вметна ,че от както съм с раид(stripe),тази гъсеница неможе дори и да стигне до края.XP-то зарежда за 30сек. ,но ако не е боот менажера на Вистата ще са към 20-25сек..
А, и един въпрос:Знаете ли защо XP отказва да се инсталира при клъстер с размер над 4к.:conf:

wolfshark
29.07.07 г., 17:42
Оф леле имаше една програма от два дена си блъскам главата за "ускоряване" на компа. Та тая програма можеше и да не ускори компа обаче определено ускоряваше гъсеницата и при мен минаваше точно един път. Аме ей де изгоря пустия хард и сега не знам коя е :mad:

l.kanelov
01.08.07 г., 21:34
Оф леле имаше една програма от два дена си блъскам главата за "ускоряване" на компа. Та тая програма можеше и да не ускори компа обаче определено ускоряваше гъсеницата и при мен минаваше точно един път. Аме ей де изгоря пустия хард и сега не знам коя е :mad:
Microsoft си имат официално приложение за анализиране и оптимизиране на зареждането на OS - Microsfot BootVis. Върши добра работа, но все пак зареждането си зависи от много неща :)

dian2n
02.08.07 г., 07:02
Аз в момента не се занимавам точно с време за зареждане-инсталирам си Виста.
Пробвах две версии на виста : 64 бита home premium (за сведение-гъсеницата минава 12 пъти) и 32 бита ultimate ( минава 3 пъти)
(ако трябва да сравняваме други глупости трябва да кажа ,че ХР с неговите 1 Гбт място , се инсталирва за 25 мин докато вистата с повече от 8 Гбт се инсталира за 16 мин ?!?!?!)

Моето бавно стартиране идва предимно от биоса .10 сек до сигнала за успешна проверка , после около 20 сек стои и на екрана мига курсор. На всичко отгоре показва двете ЦД та и ме чака да натискам клавиш ?!!??!
Всичкото това го нямаше на предния ми комп и оттам той зареждаше по-бързо.

iion
02.08.07 г., 08:53
можеш да да влезеш в биоса и на първото и воторото буутващо устройство да сложиш тоят HDD0 вместо тези CD и Floppy

Bombera
02.08.07 г., 11:16
И да си махнеш бутабъл дисковете от устройствата, за да не чака да натискаш клавиш...

l.kanelov
02.08.07 г., 11:55
И евентуално, ако има опция Quick Boot на BIOS да я активира :)