Виж пълна версия : Fedora 7
Да ни е Честита!!!
Все още я тегля, пробвах само live версията и съм очарован.
tolostoi
01.06.07 г., 18:03
Да ни е Честита!!!
Все още я тегля, пробвах само live версията и съм очарован.Аз тегля лайв цд-то, може ли да се инсталира от него, понеже нямам двд?
JustNick
01.06.07 г., 18:26
Да ни е честита Лунната Светлина (като фен на BSG предпочитах codename Cylon, но и Moonshine е добре) и новите неща, които идват с нея. Доста големи промени имаме този път.
Аз тегля лайв цд-то, може ли да се инсталира от него, понеже нямам двд?
Може, може :)
T.e. в Release Notes пише, че може. Не съм пробвал все още, все пак отскоро имаме Live CD-та. Ето и едно цитатче:
GNOME and KDE desktop environment based bootable Live images that can be installed to a hard disk. These spins are meant for desktop users who prefer a single disk installation and for sharing Fedora with friends, family, and event attendees.
Аз след малко почвам ъпдейт от 6 към 7. Бутам си го на ъпдейти от 4 насам :)
как е федорката?
по бърза ли е от преди
навремето и аз бях неин фен
JustNick
02.06.07 г., 12:22
За хората ползваща АТИ карти и техният propriety driver съwместно с Fedora. Обърнете внимание на това съобщение, което се появи във форума на Fedora:
Version 8.36.5 of the AMD driver was incompatible with the Xorg version shipped with Fedora 7 (v1.3). 8.37.6 fixed this however it has other bugs in the closed-source part which AMD does not permit to be modified and so it can't be fixed.
AMD has no plans to release an updated driver. The next functional driver will be version 8.38, to be released in June. If you are using a ATI/AMD card that isn't supported by the open-source drivers, please consider staying with Fedora Core 6 until this issue is solved.
soldier
02.06.07 г., 12:53
хаха кухи лейки , кво да говорим повече , егати направо насила карат хората да купуват нвидиа карти.Лелей аз пък се бях засили да минавам на амд/ати.
А федората е яка поне Live-CD , в понеделник като допътува новия хард ще я видим :)
tolostoi
02.06.07 г., 17:21
Live cd-то е много кухо, разпозна ми харда ATA като sda ??? И може да се инсталира от него ама тъпа работа, щото копира имиджа - няма да пита за user, за root pass, и в терминала няма ifconfig. Grub или инсталираш на sda (при мен де, то си е hda) или не инсталираш не може на sda1 примерно инсталирах бе без груб, после от Дебиан chroot-нах федорката да инсталирам груба ама неще и fdisk -l дава че не може да отвори ...
fugazi:/# fdisk -l
cannot open /proc/partitions
....
fugazi:/home# grub-install /dev/hda1
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
No suitable drive was found in the generated device map.
fugazi:/home# exit
и сега не мога да го заредя ма и не горя нещо от желание
kernel_daemon
02.06.07 г., 17:50
Сигурно е с ядро над 2.6.19 - Има два комплекта драйвери за диковете - стартите PATA драйвери които показват ATA устройствата като hd(x) + САТА драйверите за sd(x). Освен това има още едни драйвери за АТА които ползват САТА интерфейса и съответно АТА устройствата излизат като sd(x).
Някой май не е компилирал ядро скоро :D .
Exhumator
02.06.07 г., 17:56
хаха кухи лейки , кво да говорим повече , егати направо насила карат хората да купуват нвидиа карти.Лелей аз пък се бях засили да минавам на амд/ати.
А федората е яка поне Live-CD , в понеделник като допътува новия хард ще я видим :)
Лелей ма малей... И са? Да си метнем въжето освен. :die:
soldier
02.06.07 г., 19:19
мии ако си много назор давай:p
basilisk
02.06.07 г., 19:29
Live cd-то е много кухо, разпозна ми харда ATA като sda ??? И може да се инсталира от него ама тъпа работа, щото копира имиджа - няма да пита за user, за root pass, и в терминала няма ifconfig. Grub или инсталираш на sda (при мен де, то си е hda) или не инсталираш не може на sda1 примерно инсталирах бе без груб, после от Дебиан chroot-нах федорката да инсталирам груба ама неще и fdisk -l дава че не може да отвори ...
....
fugazi:/home# grub-install /dev/hda1
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
No suitable drive was found in the generated device map.
fugazi:/home# exit
и сега не мога да го заредя ма и не горя нещо от желание
Кое е кухо бе ейй? Има някой кух ама това не е Федората ами е задклавиатурното устройство. От новите ядра доколкото знам всичко АТА дискове вече минават през сда. И при мен е така и при всичките милионите потребители също.
И това не ти затормозява изобщо работата. Всичко си работи. Просто АТА-та няма да се ползва. Федората му била куха.... а се не гледаш тебе си....
tolostoi
02.06.07 г., 19:43
Кое е кухо бе ейй? Има някой кух ама това не е Федората ами е задклавиатурното устройство. От новите ядра доколкото знам всичко АТА дискове вече минават през сда. И при мен е така и при всичките милионите потребители също.
И това не ти затормозява изобщо работата. Всичко си работи. Просто АТА-та няма да се ползва. Федората му била куха.... а се не гледаш тебе си....
Много се палиш, че и монитора ми обиждаш :D Досега не бях ползвал такива думи "кух" или нещо подобно, за което се извинявам. Целта на горният ми пост беше, да предупредя някой който е решил да инсталира от live-cd-то, защото, струва ми се не е добра идея. Относно sda ми кво да правим още сме на 2.16.18 като дойде по-ново ще му мислим :bump:
А идей как да инсталирам grub на sda1 :conf: ?
Edit: Сега заредих Убунту 7.04 ето
buntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20020396032 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2434 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Е Федора е с по-ново
[fedora@localhost ~]$ uname -r
2.6.21-1.3194.fc7
[fedora@localhost ~]$ su
[root@localhost fedora]# fdisk -l
bash: fdisk: command not found
[root@localhost fedora]#
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 890 7148893+ 83 Linux
/dev/hda2 891 987 779152+ 5 Extended
/dev/hda3 988 1716 5855692+ 83 Linux
/dev/hda4 1717 2434 5767335 83 Linux
/dev/hda5 891 987 779121 82 Linux swap / Solaris
ubuntu@ubuntu:~$ uname -r
2.6.20-15-generic
ubuntu@ubuntu:~$
solar_sea
02.06.07 г., 20:03
Лелей ма малей... И са? Да си метнем въжето освен. :die:
Пак пишеш в линукския раздел, дет не ти е мястото. Още повече, тук дх10 не играе (пинг-понг,нещо светва ли ?) - само opengl. Който определено не е силна страна на ати. Ай добави и неизчистените им драйвъри.
Blu Ray
02.06.07 г., 22:04
За съжаление не ми допадна много - просто очаквах много повече от версия 6++ :rolleyes:
Имам един сериозен проблем - как да си махна този grub, и bootloader-а от sda1. sda ми е windows хард-а, а федората си е на /dev/lvm мисля(райд контролер).
Иначе ме "зарадва" eclipse-то.. Просто не тръгна, заедно с още няколко допълнително инсталирани пакета. За капак ми се прецака X след като сложих някакви драйвери на nvidia и трагедията е пълна :ghi:
Сигурно ще пробвам с Debian 4.0 :)
ПС това за bootloader-a дали ще стане с fixmbr от диска на ХР?
Exhumator
02.06.07 г., 22:10
Пак пишеш в линукския раздел, дет не ти е мястото. Още повече, тук дх10 не играе (пинг-понг,нещо светва ли ?) - само opengl. Който определено не е силна страна на ати. Ай добави и неизчистените им драйвъри.
Ти пък отде знаеш къде ми е мястото? Аз когато съм бил системен аминистратор на Linux сървъри, ти не си знаел какво е компютър (съдйки по лапешкото ти държание). Така че не ми обяснявай къде ми е мястото, без изобщо да ме познаваш и да знаеш какво съм работил преди и сега!
basilisk
03.06.07 г., 00:19
А идей как да инсталирам grub на sda1 :conf: ?
Edit: Сега заредих Убунту 7.04 ето
buntu@ubuntu:~$ sudo fdisk -l
Disk /dev/hda: 20.0 GB, 20020396032 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 2434 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Ами аз нямам проблем с /дев/сда да инсталирам Груб. Просто му указваш груб-инсталл /дев/сда
и той се инсталира в сда. ако искаш направи така.
груб-инсталл /дев/сда1 и ще ти го качи на сда1.
аз нямам проблеми. преди малко го пробвах и Ф7 тест 4 я имам от 1 месец вече сигурно.
Федората е винаги с най новите програми. Гноме примерно е последния 2.18. В някой дистрота ползват още 2.16.
Само искам да предупредя да не правите ъпгрейд от Фц6->Ф7 понеже се получават неприятни ситуации. При Фреш инсталл всичко е наред обаче нещо ъпгрейда се прекарва. Преди винаги ъпгрейда е бил възможен и колкото се може по лек. Повечето хора са с омазана графика и сервизи, после едвам се оправят.Ще останете много впечатлени от Ф7. Има много нови неща като например кадиши, и готината дефолт тема на ГНОМЕ. Преди темите бяха некви наистина дефолтни обаче сега е доста готина а иконите са супер. А и има поддръжка на ХЕН с много удобен за ползване ГУИ. Компиз и Берил също се подкарват доста лестно. На приятел Компиз му се пусна 2 мин след като беше инсталирал. Абсолютно по дефолт му дойде.
tolostoi
03.06.07 г., 01:02
basilisk, горе съм писал че когато си chroot-на федората
Не ми трябва на sda а на sda1, но пробвах на hda1 (щото си мислех че нещо се е омотало) и даде, че не може горе има изхода, а хоум директорията беше празна, нямаше юзър там, иначе юзъра на лайвцд-то е fedora, та предполагам ако я подкарам ще трябва и парола на root да дам и да си направя юзър, говоря в минало време защото я разкарах, ще изтегля ДВД-то и ще го запиша някъде да пробвам с него, нещо това лайв-цд не е дооправено.
Като ти ги няма псевдофайловете /proc-а на чрута (нормално е да ги няма, защото някой трябва да го монтира там), си го осигуряваш лесно:
mount -t proc proc /proc
Manchev
03.06.07 г., 01:41
За хората ползваща АТИ карти и техният propriety driver съwместно с Fedora. Обърнете внимание на това съобщение, което се появи във форума на Fedora:
Сори че ще ви нападна хубавата дистрибуция, бая народ я ползва, обаче за мен е немислимо това да имаш линукс дистрибуция, която да не подлежи на ъпгрейд. Ок, добре е, че всичко е пакетирано и знаеш, че работи - имаш федора6 - работи, имаш федора7 - не работи с едиквоси..
Обаче идва момента, в който много ме кефят версиите на софтуера в седмицата обаче само заради бозите на АТИ трябва да кисна с 6, въпреки, че в 7 има по-добър софтуер. И ако искам да ми работи компютъра - ползвам 6 вместо да сложа 7 с по-стар драйвер. Надявам се ми следите мисълта щото сигурно не е много ясно кво искам да кажа :) Признавам - въпрос на избор е - който иска добре комплектована дистрибуция ползва тва, който не - нещо slackware/debian-подобно, ама... Уффф сигурно няма значение :)
btw, @Exhumator: сигурно имаш достатъчно опит, но, моля, сподели го с нас вместо да плюеш. Има си места за скандали - тук е по-скоро ориентирано за взаимопомощ. Вярно, с горния параграф не помагам кой знае колко ма все пак.. :beer:
Федората нямаше ли apt-rpm хранилища тук-там?
П.П. Вкараха ли най-накрая ad hoc поддръжка на файлови системи, които нямат число в края името си? ;)
Yasen6275
03.06.07 г., 13:11
@Manchev Не че не може да се упгрейдне. Може, но не с тулчето вградено в дистрото. Трябва да си дръпнеш цд/двд-то и с него да направиш упгрейда. Или поне такова обяснение намерих по нета. След малко ще го пробвам.
Проблема, до колкото разбрах, е точно в унифицирането на дисковете като sda. При наличие на пата дискове се получава мазало. Иначе на една чисто сата система би трябвало да няма проблем.
Малко, малко след 2-3 часа като смъкна двд-то.
basilisk
03.06.07 г., 16:39
Сори че ще ви нападна хубавата дистрибуция, бая народ я ползва, обаче за мен е немислимо това да имаш линукс дистрибуция, която да не подлежи на ъпгрейд.
Мога да ти кажа че това е първата Федора/РедХат който има проблем с ъпгрейда.
До сега винаги е било безупречно лесно да се ъпгрейдне. И всичко си е на мястото. Дори и иконите по десктопа са си на същите места. Не мога да кажа същото за Слакуаер примерно... там изобщо май ъпгрейда не се и знае като дума.
Федора, Сусе могат да си се ъпгрейдват преспокойно.
Аз от ФЦ5 си я ъпгрейднах на ФЦ6 след това от ФЦ6 на Ф7. Дори мога да го направя от Редхат 9 до ФЦ6. Както казах поради сливането на репотата явно са възникнали някой проблеми и затова се получават някой гадни ситуации с Ф7.
Но това е първата Федора или РедХат линукс който да има проблем с ъпгрейда.
Преди съм имал и РедХат 7.2, 7.3, 9.0, никакви проблеми с всякакви ъпгрейди и ъпдейти. Също с ФЦ5, ФЦ6. Това е което съм използвал аз и досега не съм имал абсолютно никакви проблеми.
Жалко е за дистрота като Слак-а дето дъмата "ъпгрейд" не я знаят какво означава.
Само за протокола да отбележа че ползвам и Слак. Като се почне Слак 8.1 Слак 9.0, Слак 10.0. Е от тия Слак-ове нито един не подлежеше на ъпгрейд. Сега може в последната версия и да е оправено че иначе какви мазаници стават.....
Между другото сега мойта Федора 6 я ъпгрейднах преди малко до Федора 7 посредством смяна на репозиторитата.
Смених хранилищата и дадох ъпгрейд. И след 1 час теглене от нета ето воала - Федора 7 (Моошине). А проблеми ... никакви проблеми.
От ДВД се получават но от хранилищата аз не срещнах никакви проблеми само дето са малко бавни тия репота.
Yasen6275
03.06.07 г., 21:03
Хубаво е да не ти гасне тока при упгрейда, :) става голямо мазало :).
Някой някъде беше попитал дали рзбира от фалйлови системи без цифри в името им. Ми разбира LVM, RAID, swap :lolsign:
Имам чувството че е по-бързичка от 6. И вече има 9 упдейта :)
Очевидно не си разбрал намека ми. LVM, RAID и swap не са файлови системи. Идеята ми беше, че Fedora не поддържа официално нито една сериозна файлова система, визирам XFS на SGI и JFS на IBM (и в по-малка степен ReiserFS на (психаря?) Ханс Райзер), за разлика от Debian например. Сложи един софтуерен RAID5 дисков масив с обем 1.28 TB под Linux с Ext3 (Fedora), след това под Linux с XFS (Debian) и накрая под ZFS в RAIDZ хранилище (Solaris) и сравни.
Fedora-та е много шарена, но става само за домашно ползване.
Yasen6275
03.06.07 г., 21:29
Аз много добре схванах намека ти, но ти май не схвана шефичката ми. :) И малоумно смайли се опитах да сложа, но явно не уцелих точното. Иначе и без райд се усеща разлика, макар и слаба. :)
// ааа май ще спориме. swap не е файлов система така ли? тогава що го форматирам а не си го ползвам директно ? :P много се разлигавих нещо :)
//Това (http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f7.html) е готино за прясна инсталация.
И сигурно като форматираш swap файловата система, след това я проверяваш за грешки с fsck? :lolsign:
Но да не се отклоняваме от темата - да ви е честита Федората и със здраве да се мъчите докато я използвате :p
basilisk
03.06.07 г., 23:58
Хубаво е да не ти гасне тока при упгрейда, :) става голямо мазало :).
Някой някъде беше попитал дали рзбира от фалйлови системи без цифри в името им. Ми разбира LVM, RAID, swap :lolsign:
Имам чувството че е по-бързичка от 6. И вече има 9 упдейта :)
не съм сигурен в това. Аз лично съм гасил ИУМ няколко пъти по време на ъпгрейд или инсталиране и нищо не му се е случвало. В същност не мисля че дори и да стане нещо ще е голямо мазало защото всичко което влиза SQLite базата данни е на транзакции. Ако евентуално нещо стане то просто ще си продължи от там където е спрял. Най много да не можеш да си пуснеш някой неща но не мисля че чак пък ще е мазало. Те заради това са тия транзакции все пак.
А иначе за файловите системи... ми те нарочно не са вкарани. Становището на Федорците и тия от РедХат е че тези файлови системи имат сериозни грешки и не отговарят на изискваниято поставени от самия кернел. Истината е според мен друга. Просто е въпрос на политика. От Федора и РедХат просто не искат да дадат пополярност на тези файлови системи от страх да не станат зависими от тях. А иначе аз лично съм ползвах ХФС, доволен съм обаче много хора се оплакват от нея. Предимно от систем краш и загуба на данни. ДЖФС на ИБМ е доста добра и изпипана. Така че не е проблем да се вкарат като поддръжка в Федора просто никой не го искат тва. Много хора се страхуват да не би тези файлови системи да вземат връх и Федора да стане зависима по някакъв начин от тях.А също така много хора не искат да дават допълнителна популярност на СГИ и ИБМ. Както казах, въпроса е политически а не е техническо затруднение.
Точно поради подобни недомислени Linux политики, Solaris печели все повече и повече привърженици, главно заради ZFS. Но да не зачекваме темата, че ще стане много off.
tolostoi
04.06.07 г., 10:47
Аз я инсталирах от DVD-то, относно, гореписаното, че няма ifconfig и ... явно съм се разглезил :p те са си в /sbin ама като съм свикнал да ми е сдъвкано(и все пак chroot не можах да го намеря). За пръв път ползвам какъвто и да е redhat всички ли са толкова бавни? Още в началото дава 4 реда грешки (за съжаление като се прибера ще мога да ги дам от лога) и после си зарежда "нормално" а покрай тези нововъведения да не би и с Nvidia да е станало нещо ново или при редхат е така, как се пуска glx, инсталирах си драйвера от сайта на Nvidia но има ли
load glx
пише, че няма такива филми (glx де) 1.0-9639 този инсталирам (жефорц 2)Да не би да трябва допълнително да се прави този модул?
Edit: Явно това с Nvidia е част от нововъведенията.
NOTE: SELinux Problems SELinux seems to prevent the Nvidia Driver from properly loading after a reboot. I am uncertain of the correct fix. The following is a TEMPORARY fix until the correct solution is presented:
[mirandam@charon ~]$ sudo /usr/bin/chcon -cv system_u:object_r:xserver_misc_device_t /etc/udev/devices/nv
basilisk
04.06.07 г., 19:58
Оп оп. Какво правиш. От сайта на Нвидия инсталираш драйера...
не бе човек нищо в РедХат не се инсталира така. Ама нищо, Всичко е на пакети в репотата исе инстлират за 2 мин.,
От сорс код, от архиви и там разни какви ли не други не ща не се инстлира в Федора. И хич не е бавна. Ти си омазал нещо и тя заради това се чуди кво да прави.
ЩСпоре мен форматирай и преинстлирай. Омазал си Федората. Щом с и инсталирал и драйвера от сайта на нвидия ...... нема спасение.
Формат, и наново. И се обаждай като тръгнеш да инсталираш. Нищо друго не се инстлира на Федората освен РПМ пакети. Те са електронно подписани.
Иначе откъде знаеш че някой майтапчия нема да ти сложи в 1 ред някъде по инстлиращия скрипт едно рм -фр и после да ти замине целия Линукс..
Всичко е качествено направено, изпипано, електронно подписано и готов за употреба с необходимите конфигурации.
tolostoi
04.06.07 г., 20:26
Аз погледанх, че се препоръчва в линка даден по-горе да се сложат драйверите от Нвидия, както и да след вчерашните ъпдейти имам чувството че върви по-бързо(или щото досега се ядосвах на лаптопа с windows) Кажи как да си скожа драйвера от хранилищата тогава, на флашплъгина ревна за подписи но не и на драхвера от нвидиа. Ето ги грешките (нещо ядрото не се харесва със системата ми)
[root@localhost log]# dmesg | grep fail
ACPI: BIOS age (1997) fails cutoff (1999), acpi=force is required to enable ACPI
0000:00:09.0: tulip_stop_rxtx() failed
Ето го целият http://tolostoi.data.bg/uplds/dmesg
moridinbg
04.06.07 г., 20:39
В ядрото има една опция, която забранява ACPI за BIOS-и по-стари от дата, която задаваш ръчно. Явно федорското по подразбиране реже тези преди 1999, а твоя както се вижда е от 1997. Или към опциите за зареждане /в GRUB/ добави acpi=force или си прекомпилирай ядрото, като сложиш cut off-a на 1996 примерно :)
tolostoi
04.06.07 г., 21:00
В ядрото има една опция, която забранява ACPI за BIOS-и по-стари от дата, която задаваш ръчно. Явно федорското по подразбиране реже тези преди 1999, а твоя както се вижда е от 1997. Или към опциите за зареждане /в GRUB/ добави acpi=force или си прекомпилирай ядрото, като сложиш cut off-a на 1996 примерно :)OK тази опция на ядрото при груб в menu.list ли се задава и как точно?
А относно зареждането след горното съобщение за fail има няколко реда които започват с ata и много мъчно ги минава, може би повече от минута, при буут на системата имам предвид,
[root@localhost log]# dmesg | grep ata
BIOS-e820: 000000001fff0000 - 000000001fff8000 (ACPI data)
Memory: 512024k/524224k available (2066k kernel code, 11616k reserved, 1092k data, 240k init, 0k highmem)
.data : 0xc0604a4a - 0xc0715cb4 (1092 kB)
ksign: Installing public key data
Write protecting the kernel read-only data: 820k
libata version 2.20 loaded.
pata_sis 0000:00:00.1: version 0.5.0
ata1: PATA max UDMA/100 cmd 0x000101f0 ctl 0x000103f6 bmdma 0x0001ff00 irq 14
ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0x00010170 ctl 0x00010376 bmdma 0x0001ff08 irq 15
scsi0 : pata_sis
ata1.00: ata_hpa_resize 1: sectors = 39102336, hpa_sectors = 39102336
ata1.00: ATA-5: ST320413A, 3.58, max UDMA/100
ata1.00: 39102336 sectors, multi 16: LBA
ata1.01: ATAPI, max UDMA/33
ata1.00: configured for UDMA/100
ata1.01: configured for UDMA/33
scsi1 : pata_sis
ata2.00: ATAPI, max UDMA/33
ata2.00: configured for UDMA/33
sda:<3>ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
ata1.00: cmd c8/00:08:00:00:00/00:00:00:00:00/e0 tag 0 cdb 0x0 data 4096 in
ata1: soft resetting port
ata1: EH complete
ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
ata1.00: limiting speed to UDMA/66:PIO4
ata1.00: configured for UDMA/66
EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
[root@localhost log]#
soldier
04.06.07 г., 23:40
а да има някъв проблем dа се използва Livna Repository за да инсталирам нвидиа драйвъра и ntfs-3g :)
Идеята ми беше, че Fedora не поддържа официално нито една сериозна файлова система, визирам XFS на SGI и JFS на IBM (и в по-малка степен ReiserFS на (психаря?) Ханс Райзер),
Малко off, но XFS не е сериозна файлова система.
basilisk
05.06.07 г., 00:21
Аз погледанх, че се препоръчва в линка даден по-горе да се сложат драйверите от Нвидия, както и да след вчерашните ъпдейти имам чувството че върви по-бързо(или щото досега се ядосвах на лаптопа с windows) Кажи как да си скожа драйвера от хранилищата тогава, на флашплъгина ревна за подписи но не и на драхвера от нвидиа.
Така отиваш тук: http://rpm.livna.org/
И сваляш ето този РПМ пакет.
http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm
След което го инсталираш с ето тая команда.:
rpm -Uhv livna-release-7.rpm
След това отваряш една конзола и даваш ето това:
su
даваш парола.
След което инсталираш твоя драйвер за нвидия ето така:
yum install xorg-x11-drv-nvidia-96xx
То тегли от хранилището определя ти зависимиостите, вкарва ти електронния подпис на пакета и след това ти го инсталира.
При нормален нет 128кб/с ще имаш инсталиран драйвера след около 2-3 мин.
Само след това трябва да рестартираш графиката и си готов.
Другото което е че трябва да отидеш и да изключиш СЕЛинукс.
Това е. Честит инсталиран драйвер!
Както какзват търговците по магазините "Да си го ползвате със здраве господине" :D
А иначе виждам логото на Дебиан на аватара ти. Аз ползвам само Федора и Дебиан. Също така на скоро почнах и по малко ЦентОС. Този ЦентОС много ме впечатли наистина.
Обаче да сзнаеш че ФЕдората ще ти се стори малко по тромава от Дебиана. Аз поне това съм го усетил, и чрез тестове а и от практиката.
Обаче пък работи безотказно при каквото и да е натоварване, Не е от тия Линукси дето като ги натовариш и те се разплюват като кюфте.
Имам предвид примерно Сусе и по специално Мандрива. Аз Мандривата я нямам за Линукс де ама това е вече друга тема....
Малко off, но XFS не е сериозна файлова система.
Още малко off: XFS попрекалява със спекулативното кеширане и отложените дискови операции, което често води до загуба на данни при внезапно отпадане на електрозахранването или крах на системата (обаче метаданните вървят с журнал и поне не би трябвало да има поражения по файловата система, въпреки че под Linux съм успявал да я счупя до неизползваемост). Но при наличие на хубав UPS и стабилна ОС, това е единствената файлова система за Linux, която в моя случай можа да осигури 24/7 над 150 MB/s пиков NFS трафик по един InfiniBand интерфейс на 3 клиента с пуснат iozone тест. Ext3 лагва сървърната машина (2 бр. 4-ядрени Xeon E5335) още при 50 MB/s, а JFS просто зависва по случаен начин. Другата файлова система, която издържа дори по-голямо натоварване на по-слаба сървърна машина (Core2 Duo E6600 - пиково сумарно 220 MB/s по два гигабитови етернета при 30% общо CPU натоварване) с 4 клиента, е ZFS на Solaris Nevada със SATA драйвер и 4 диска в ZFS RAIDZ хранилище.
basilisk
05.06.07 г., 00:41
Аз съм признал ХФС като наистина добра файлоав система. Нея може да и очакавш голям трансфер ако имаш голями файлове иначе за малки файлове не е чак толкова удобна. Виж при малките файлове РейзерФС я мачка като маче от дирек.
А това за ХФС го знам че може да скапе нещата. Аз имам РАИД0 на домашен комп и ми се е скапвала. ОБаче пък научих един друг номер който я прави желязна и неразбиваема при каквито и да е ситуации.
Журнала го изнисаш на отделно устройство или поне партишън и прави усилен лог на данните. Има такива опции да се създаде файловата система с външен журнал.
Така е доста по устойчива. Аз поне не съм губил данни. Веднъж имах проблми и то не сериозни а трябва да се има предвид че то тогава ми изгасна компа при копиране на данни и там разни други операции после пък пак нещо гасна тока. Абе файловата система изобщо беше под голям шок. С външния журнал обаче се оправи за секунди.
За сега ДЖФС го признавам за номер 1 от файловите системи. Той е нещо средно между РейзерФС и ХФС по характеристики. Правил съм тестове и ДЖФС беше единствения който успя да изкара производителност при малки файлове близка до РейзерФС и едновременно с това изкара висок трансфер при голями файлове като ХФС.
За зависвания и там такаива неще на съм чул.... абе гледам че някаквъв Сиантифик Линукс ползвате у СУ. Що така. Що не качихте едно Дебианче или тама нещо друго такова. Аз на тоя Сиентифик Линукс му немам вереамного ...:D
Между другото съм имал проблем с различни драйвери на файлови системи под някой линукси.. та не бих се учудил ако само в тоя Сиентифик Линукс го има това зависване при ДЖФС. Все пак ИБМ я правят.
Производителността на XFS никой не оспорва. Но за надежден storage не става. Преди време едно спиране на тока ми затри цял такъв партишън (добре че не съдържаше важни неща). Самият факт че при XFS само метаданните са journalled означава че при определени ситуации може да се получи data corruption. Освен това XFS девелоперите навремето бяха уволнени от SGI при масово съкращение, заради което много бъгове останаха да си стоят. Миналата година за малко да изключат XFS от Debian, след като няколко видни Debian developers се оплакаха от проблеми с нея.
...За сега ДЖФС го признавам за номер 1 от файловите системи. Той е нещо средно между РейзерФС и ХФС по характеристики. Правил съм тестове и ДЖФС беше единствения който успя да изкара производителност при малки файлове близка до РейзерФС и едновременно с това изкара висок трансфер при голями файлове като ХФС...
<fan mode>
Всъщност номер едно се нарича ZFS :D Само чакаме да се разберат за лицензите и да я портнат за Linux.
</fan mode>
@basilisk, Scientific Linux 4.4 е нещо като CentOS - прекомпилиран RedHat EL някоя-си-версия, с добавен специфичен за CERN и Fermilab софтуер. Изобщо, страшно много го недолюбвам, но имаме една група тук, която я мързи да се научи да си компилира софтуера под Debian, поради което се налага да инсталирам SL на клъстера. Освен това недолюбвам и всички останали RH-базирани дистрибуции, включително и RHEL (упс, ама аз май пиша в тема за Fedora...).
ReiserFS е изключително CPU-интензивен. Триенето на малко по-големи до големи файлове е съпроводено направо с родилни мъки.
@Pesho(R), XFS не е единствената файлова система, коят по подразбиране не прави журнал на блоковете, а само на метаданните. JFS и ReiserFS са на същото дередже. Само Ext3 го прави по подразбиране, което донякъде е отговорно и за лагавото й поведение.
Май е време да си направим темичка за файловите системи (http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=104241).
basilisk
05.06.07 г., 20:53
Еми ти може и да не ги долюбваш ама това не им пречи да са добри.Ако беше под ГПЛ и аз щях да я ползвам тази ЗФС ама не е ... е за тва си ползвам аз ДЖФС и Ехт3.
tolostoi
07.06.07 г., 12:26
Снощи ми остана време да пусна Fedora инсталирах си драйвера за видеото от ливна хранилището, спрях SE Linux и си работи, но се чудя как се теглят ключовете за дигитално подписаните, пакети. Става въпрос след като изтеглих пакета за федора7, който добавя хранилищата, трябваше да се съглася да го инсталирам без да имам ключ за него, след това вече за Nvidia драйвера си ми предложи да си изтегли само ключ. И ако може някой да ми каже къде да задам опция на ядрото при зареждане (с grub съм) искам да задам acpi=force
Yasen6275
07.06.07 г., 13:10
//Това (http://www.mjmwired.net/resources/mjm-fedora-f7.html) е готино за прясна инсталация. И не само за прясна инсталация е удобно. Хубави неща има вътре.
bate_dino
07.06.07 г., 15:16
Снощи ми остана време да пусна Fedora инсталирах си драйвера за видеото от ливна хранилището, спрях SE Linux и си работи, но се чудя как се теглят ключовете за дигитално подписаните, пакети. Става въпрос след като изтеглих пакета за федора7, който добавя хранилищата, трябваше да се съглася да го инсталирам без да имам ключ за него, след това вече за Nvidia драйвера си ми предложи да си изтегли само ключ. И ако може някой да ми каже къде да задам опция на ядрото при зареждане (с grub съм) искам да задам acpi=force
Ако си инсталирал livna-release-7.rpm импорт на ключовевте става с
rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-livna
Относно ACPI редактирай /boot/grub/menu.lst файла, катоо добави опцията в
реда с vmlinuz:
title Fedora 7 (2.6.21-бла.бла)
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.21-бла.бла ro root=/dev/hda6 acpi=force
initrd /boot/initrd-2.6.21.бла.бла.img
tolostoi
07.06.07 г., 17:17
Благодаря, остава да видя и тези frozen от какво са май е нещо свързано с DMA
.............
SCSI device sda: write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
sda:<3>ata1.00: exception Emask 0x0 SAct 0x0 SErr 0x0 action 0x2 frozen
res 40/00:00:00:00:00/00:00:00:00:00/00 Emask 0x4 (timeout)
res 40/00:00:00:00:00/00:00:00:00:00/00 Emask 0x4 (timeout)
...........
JustNick
24.06.07 г., 19:28
Извинявам се, че вдигам темата малко късно, но бях на разходка из Скандинавието и съм пропуснал дискусията тук. И въпреки че някои неща са се изяснили в последствие, то е хубаво да се изяснят и някои други, че да не става объркване ако някой чете след време.
Само искам да предупредя да не правите ъпгрейд от Фц6->Ф7 понеже се получават неприятни ситуации. При Фреш инсталл всичко е наред обаче нещо ъпгрейда се прекарва. Преди винаги ъпгрейда е бил възможен и колкото се може по лек. Повечето хора са с омазана графика и сервизи, после едвам се оправят.Ще останете много впечатлени от Ф7. ...
@Manchev Не че не може да се упгрейдне. Може, но не с тулчето вградено в дистрото. Трябва да си дръпнеш цд/двд-то и с него да направиш упгрейда. Или поне такова обяснение намерих по нета. След малко ще го пробвам.
...Мога да ти кажа че това е първата Федора/РедХат който има проблем с ъпгрейда.
До сега винаги е било безупречно лесно да се ъпгрейдне. И всичко си е на мястото. Дори и иконите по десктопа са си на същите места. Не мога да кажа същото за Слакуаер примерно... там изобщо май ъпгрейда не се и знае като дума.
Между другото сега мойта Федора 6 я ъпгрейднах преди малко до Федора 7 посредством смяна на репозиторитата.
Смених хранилищата и дадох ъпгрейд. И след 1 час теглене от нета ето воала - Федора 7 (Моошине). А проблеми ... никакви проблеми.
От ДВД се получават но от хранилищата аз не срещнах никакви проблеми само дето са малко бавни тия репота...
Ъпгрейд от 6 към 7 си бе възможен и го направих почти веднага след като я пуснаха официално. Разбира се до голяма степен това зависи и от това какви приложения и т.н. сте имали на системата си спреди това. Но ъпгрейда бе възможен по какъвто и да е било начин - Yum, чрез инсталационен DVD и т.н. От система до система (тук говоря както за хардуер така и за софтуер) има голяма разлика и това, че някой е срещнал проблем с преминаването към следващата версия не означава, че проблемът е на самата дистрибуция.
Сори че ще ви нападна хубавата дистрибуция, бая народ я ползва, обаче за мен е немислимо това да имаш линукс дистрибуция, която да не подлежи на ъпгрейд. Ок, добре е, че всичко е пакетирано и знаеш, че работи - имаш федора6 - работи, имаш федора7 - не работи с едиквоси..
Обаче идва момента, в който много ме кефят версиите на софтуера в седмицата обаче само заради бозите на АТИ трябва да кисна с 6, въпреки, че в 7 има по-добър софтуер. И ако искам да ми работи компютъра - ползвам 6 вместо да сложа 7 с по-стар драйвер. Надявам се ми следите мисълта щото сигурно не е много ясно кво искам да кажа :)
Добре си дошъл :) когато критиката е градивна. В случая мисля, че по-скоро проблемът е в самият драйвер, а не в дистрибуцията. От това страда цялото GNU/Linux community по мое мнение. Не само с ATI, а и с Nvidia.
не бе човек нищо в РедХат не се инсталира така. Ама нищо, Всичко е на пакети в репотата исе инстлират за 2 мин.,
От сорс код, от архиви и там разни какви ли не други не ща не се инстлира в Федора...
Защо пък не. Това да не е някакъв неписан закон? Няма проблем да се инсталира и от сорс, някой да не остане с грешно впечатление.
Поздрави и повечко :beer: в летните жеги.
stangen
26.06.07 г., 00:07
И аз не издържах и я инсталирах, това ми е първото докосване до червената шапчица и имах лек дискомфорт отностно livna и yum но с малко четене всичко се оправи. Подкарах и Beryl-manager без никакви грижи ....общо взето впечатленията ми са , че е доста приятна дистрибуция ........аааааааа да , някой да е подкарал lm-sensors ?
Yasen6275
26.06.07 г., 17:26
Ъпгрейд от 6 към 7 си бе възможен и го направих почти веднага след като я пуснаха официално. Разбира се до голяма степен това зависи и от това какви приложения и т.н. сте имали на системата си спреди това. Но ъпгрейда бе възможен по какъвто и да е било начин - Yum, чрез инсталационен DVD и т.н. От система до система (тук говоря както за хардуер така и за софтуер) има голяма разлика и това, че някой е срещнал проблем с преминаването към следващата версия не означава, че проблемът е на самата дистрибуция.Любопитно как е станало това. Ядрото смени ли ти го с 2.6.20? Ако да, Имаш ли иде дискове?
Авторски права на vBulletin