PDA

Виж пълна версия : Спасяване на инфо от десктопа на счупен XP

ВЕЛИНСКИ
31.05.07 г., 00:21
След токов удар XP-то на един служебен компютър сдаде багажа - не пали изобщо дори и в safe mode. За съжаление на десктопа са останали доста важни файлове, който трябва да бъдат спасени. Дайте идея плс как може да стане това :)

С инсталационно CD е пробвано да се върне стар restore point - пак не става.

etso
31.05.07 г., 00:24
единственото което се сещам е да направиш едно BartPE Live CD със ХР
или да закачиш харда на друга машина, сигурен ли си че харда е ОК?

solar_sea
31.05.07 г., 00:36
С кнопикс ще стане :)
Пускаш го, настройваш самба за локалната мрежа и дърпаш файловете на някой друг комп. После си знаеш.

zaphod B
31.05.07 г., 00:56
Documents and Settings/"Current User"/Desktop...

успех !

:D

п.п.

само, дето - ако има парола.. - не знам как .. :(

Softman
31.05.07 г., 01:34
Закачай диска на друга машина:

Documents and Settings/"Current User"/Desktop

Ако нямаш права, вземи си ги с някой админ акаунт и си готов.
Работа за около 3-10 мин. Има и други доста начини.

ВЕЛИНСКИ
31.05.07 г., 09:19
Мерси много за идеите! Не ми хрумна за закачането на друга машина.

Диска е ок, уиндоуса е скапан.

А има ли възможност да прецакам другата машина ако закача втори диск с активен дял? Имам спомен че 2 активни партишъна нещо не се харесваха и единия прецакваше другия...

Chertoianov
31.05.07 г., 10:36
Лъжливи спомени имаш. Няма проблем. Все пак добре е в BIOS са укажеш от кой диск първо да търси ОС (добре е да бъде този със здравия Windows, нали?!).

The Penalty
31.05.07 г., 10:40
Мерси много за идеите! Не ми хрумна за закачането на друга машина.

Диска е ок, уиндоуса е скапан.

А има ли възможност да прецакам другата машина ако закача втори диск с активен дял? Имам спомен че 2 активни партишъна нещо не се харесваха и единия прецакваше другия...
Много сложно го направи, сладък.
Забий едно флашче в УСБ-то, буутни с някое лайв ЦД (Уиндоус или Линукс няма никакво значение) и си копирай нещата.

vbdasc
31.05.07 г., 11:15
Или един друг вариант:
Буутваш от BartPE, преименуваш директориите Windows, Program Files, Documents and Settings, после инсталираш нов Уиндоус без да форматираш диска и си ползваш всичко от стария десктоп без проблем.

ВЕЛИНСКИ
31.05.07 г., 11:25
Много сложно го направи, сладък.
Забий едно флашче в УСБ-то, буутни с някое лайв ЦД (Уиндоус или Линукс няма никакво значение) и си копирай нещата.

Пробвах с Live Ubuntu - не разпознава уиндоуските дялове и не желае да ги маунтне :(

Как мога да си кача Live Windows на флаш диск?

JOJO-G
31.05.07 г., 11:31
През рекавъри конзола fixmbr , fixboot, chkdsk /P и след това пробвайте дали ще зареди системата ако не. Вариация на тема репеър на инсталацията няма да се загуби информацията от десктопа. Дори при нова инсталация без форматиране на дяла ще се запази инфромацията и ще може да бъде измъкната.

The Penalty
31.05.07 г., 16:12
Пробвах с Live Ubuntu - не разпознава уиндоуските дялове и не желае да ги маунтне :(

Това ме навежда на мисълта, че са отнесени партишъните. Ако е НТФС пусни някой рикавъри туул, ако е ФАТ32 си вземи една студена бира щото друго много не можеш да направиш по въпроса. Е, има някакви инструменти и за ФАТ ама не залагай много-много.

ВЕЛИНСКИ
31.05.07 г., 17:37
Благодаря, коте :)

Ще го боря утре цял ден. Забравих да кажа че зарежда ХР-то почти до логин екрана където замръзва и до там. Блокира при зареждането на някакъв файл ioнезнамкаквоси.sys, но най-вероятно има и други скапани файлове защото токовия удар е бил многократен и много зъл.

Chertoianov
31.05.07 г., 18:28
Щом зарежда, значи партишаните са добре. Относително.

K55
31.05.07 г., 20:27
Колко пъти е казвано - не съхранявай важни файлове на десктопа или в директории като My Documents на системния дял... Винаги съм считал, че е пълно малоумие от страна на Майкрософт да насърчават милиони потребители към една опасна за данните им практика.

etso
01.06.07 г., 02:28
ем щом зарежда до там пробвай:
след POST screen-a и преди логото за зареждане на Windows натискаш F8 да ти излезе Boot меню-то и Last Good configurations that works (или нещо такова беше)
и може да захапе Windows-a
Repear с диска не давай да не вземе да забърше файловете пък и после ще върви много тегаво;)

ВЕЛИНСКИ
01.06.07 г., 11:59
Вчера успях да източа инфото с Knoppix

На жената, която държи ценни неща на десктопа и беше проведено строго мъмрене :)

craghack
01.06.07 г., 13:11
Браво, че си успял! И аз мога да потвърдя, че дори и да затриеш стария Уиндоус и да инсталираш нов на същото място, то данните от десктопа си остават непокътнати. Пробвал съм го няколко пъти и никога не съм имал проблем. Важното е, както бе казано и по-горе, да не форматираш дяла.