Виж пълна версия : Черната кутийка пре неоните
Chamade
29.05.07 г., 22:55
Имам комплект неони с 2 пръчки и нали преди тях има една кутийка. Тя за какво служи. Ако им пусна захранване без нея какво ще стане. Ще ги слагам на друго място, не в компа и ако я махна ще могат си да светят.
За 12В са неоните нали?
martorudy
29.05.07 г., 23:34
Дай някаква снимка и може и да ти помогнем :)
wolfshark
29.05.07 г., 23:42
Не могат да работят без кутииката. Прочети малко за луминисцентните лампи и ще разбереш защо.
Executor
30.05.07 г., 01:19
Тази кутийка е инвертор! Лампите са пълни с газ, който свети като му се подаде напрежение от около 400-500 волта. С две думи кутийката вдига напрежението. :)
Имам комплект неони с 2 пръчки и нали преди тях има една кутийка. Тя за какво служи. Ако им пусна захранване без нея какво ще стане. Ще ги слагам на друго място, не в компа и ако я махна ще могат си да светят.
За 12В са неоните нали?
Нищо няма да стане. Това не са точно "неони" а CCFL (луминисцентни лампи със студен катод) които работят с напрежение 500-800 волта (в зависимост от модела). "Черната кутийка" се нарича "инвертор" - тя осигурява необходимото високо напрежение... също така не се опитвай да закачиш повече от 2 лампи паралелно на един инвертор и внимавай с високото напрежение - няма да те убие (макар че кой знае!?), но най-вероятно няма да е приятно изживяване.
Chamade
30.05.07 г., 10:22
Значи няма да я пипам :)
аз не ти препоръчвам да пипаш! от личен опит знам че като се опиташ да закачиш нормален диод (от малките) на тая кутийка смущава телевизора който е на около 5 метра :D а като го пипнеш просто ще ти стопи малко пръста :ghi: имам една такава лампа, която не знам как но се счупи, влизаше въздух и пак си работеше :D
изживяването наистина не е приятно, усещането е като от нещо много нажежено, след това около час и нещо ръката ми беше изтръпнала доста, едвам си сгъвах пръстите. на трансформатора пише, че подава 1200 волта на канал:)
Mamularina
30.05.07 г., 15:19
Ще излезе,че неоните може да са вредни за електрониката така ли?С това високо напрежение?
А то доста високо наистина сега разбрах това и се замислих може ли да доведе до повреди или нещо такова?
П.С В пц то имам предвид,че може да повреди нещо.
Не не са вредни, тъй като са добре изолирани и честотата на тока е сравнително ниска... е разбира ако някой самодеец не се намеси.
Chamade
30.05.07 г., 16:22
Абе аз ще ги слагам в багажника на колата, че не ми работи осветлението в него :D
Чудя се да слагам ли някакъм предпазител:rolleyes:
Chamade
30.05.07 г., 19:19
Значи сега пробвах да свържа неотите в колата - не светят. Иначе си работят. Някакви идеи???
martorudy
30.05.07 г., 19:21
Сигурен ли си че са за 12 волта?
да на 12 волта са но виж да не си объркал + и - (жълтото е +) ;)
Chamade
30.05.07 г., 19:43
Вкъщи ги включвах на токоизправител на 12В са.
В колата мерих за + и - да не ги разменя и нестава.
wolfshark
30.05.07 г., 23:28
Вкъщи ги включвах на токоизправител на 12В са.
В колата мерих за + и - да не ги разменя и нестава.
Пробвай директно на акумулатора с два кабела.
Chamade
31.05.07 г., 08:38
Голям ли ток харчат тези студени катоди
Ram_Page
31.05.07 г., 10:10
Ти в акумулатора ли ги включваш?? Ако е така естественно че няма да работят защото трансформаторът както знаеш "преобразува" променлив ток а не постоянен,което ще рече че неможе да увеличи тока от акумулатора. За генератора вече положението ще е съвсем друго :) Поздрави!
Chamade
31.05.07 г., 10:26
Ами взимам захранване от осветлението на багажника, което е 12V DC. Катодите са за прав ток - нали ги включвах в компа и там напрежението е същото - 12V DC и работеха.
Да не би в компа 12в да са променливо напрежение
Jmaes0888
31.05.07 г., 12:16
изживяването наистина не е приятно, усещането е като от нещо много нажежено, след това около час и нещо ръката ми беше изтръпнала доста, едвам си сгъвах пръстите. на трансформатора пише, че подава 1200 волта на канал:)
Уфф, късметлия!
Добре че не си замасил през сърцето, че можеше да направиш някаква фибрилация и да се кютнеш.
Внимателно с тока, ей!
:smack: :rtfm:
Executor
31.05.07 г., 13:02
Ами взимам захранване от осветлението на багажника, което е 12V DC. Катодите са за прав ток - нали ги включвах в компа и там напрежението е същото - 12V DC и работеха.
Да не би в компа 12в да са променливо напрежение
Не прав е. Ти сигурен ли си, че до багажника ти стига ток ? Измери с мултицет за да си сигурен какво идва и дали го има изобщо! :)
Chamade
31.05.07 г., 13:16
Е много ясно, че измерих. Има напрежение.
Chamade
31.05.07 г., 19:30
Светнаха. Пробвах ги на друго място в колата и си светят без проблем. Значи на куплунга за осветлението в багажника си има 12в, но когато включа какъвто и да е товар напрежението пада до 1,5в. От къде може да е проблема.
imweasel
31.05.07 г., 19:37
Някъде има ръждясал контакт.
Разглоби добре фасунга в багажника и ако не е там иди виж отпред при бушоните как е.
Chamade
31.05.07 г., 19:49
Някъде има ръждясал контакт.
Разглоби добре фасунга в багажника и ако не е там иди виж отпред при бушоните как е.
Едва ли ще е от бушоните, те са в купето вътре. Като взех колата половината куплунзи бяха клеясали.
EmP0r1o
31.05.07 г., 19:52
Уфф, късметлия!
Добре че не си замасил през сърцето, че можеше да направиш някаква фибрилация и да се кютнеш.
Внимателно с тока, ей!
:smack: :rtfm:
Според мен никой няма да си прави подобни експерименти, освен ако не е пълен :screwy: . Пък токът няма ли да бъде прекалено слаб, за да се стигне чак до "кютване" ? :D
Авторски права на vBulletin