PDA

Виж пълна версия : Модване на CUD725CA

Kaligula
30.05.03 г., 22:15
Наистина както всикчки други теми така и по тази за вентилаторите се изговори много, но все пак т.к. не можах да намеря краен отговор на това, което ме интересува ще попитам пак. Какъв вентилатор да сложа на радиатора от CUD725CA. Радиатора не е никак лош меден е и мисля, че достатъчно отнема топлината на CPU-то. Единствения му недостатък е, че има мнооого шумен вентилатор 70мм. Знам, че има преходник 60-80мм, но за 70-80 или нещо подобно не съм чувал. Гледах ревюто на hardware.bg за GlacialTech и дадения като пример Evercool CUD725 с перка от Akasa 823. Има ли наистина голяма полза от този вентилатор, т.к. четох в сайта на Akasa и там пише, че шумът му като този на оригиналния вентилатор. Не мога да цитирам точно колко dB, т.к. не си спомням. Та кажете някакъв начин, но вентилаторът разбира се да не е на няква цена, за която ще си взема нов охладител направо, примерно като Igloo Silent Breez. Т.к. и на него му се наточих, много примамлив ми изглежда, но ако мога да се оправя и с това, което имам бих бил доволен стига да постигна желания успех. Не са много пари това, но все пак има и други неща, за които отиват. Предполагам ме разбирате :) Благодаря ви за съдействието.

The Penalty
30.05.03 г., 22:26
Готов вариант няма - правиш си. Аз лично бях с такъв самоделка преходник от 70 към 92 мм и важеше (стана малко по-топло и осезаемо по-тихо).

Paparac
30.05.03 г., 22:35
A пък според мен направеното от Сашо /The Penalty/ е полезно единствено, когато целта е единствено намаляването на шума....Иначе не ми се вярва да се намери евтино, безшумно и еквивалентно по отношение на темпа решение....А и за мен звука на CUD-725 CA rulezzzzz, бе друго си е да знаеш, че си пред ДЗВЕР;) :D ;) ;)

Yovchev
31.05.03 г., 00:51
Az na moq sym mu slovil perka ot CoolerMastel Silence i dyrvi 3 *S powe`e otkolkoto s originalnata , a e pone 3 pyti po tiho s teq 2900 oborota . Sega na nad 2 GHz powe`e ot 47 ne mi ka`wa i sym mnogo dowolen i tih :D :D :D

bohu
31.05.03 г., 01:35
С кутия от сок (аз го направих с тези от 1л. БББ) става много добър преходник 70->80. И като добавиш един 80мм фан АКАСА или САНЬО ДЕНКИ става перфектно. Ако шума не ти пречи може и ДЕЛТА

Kaligula
31.05.03 г., 01:41
Принципно заради шума е цялата тая работа. Иначе на 4900rpm EverCool-а се справя иделано бих казал, но шуми та се къса. Не мога да спя. Бях взел един регулатор на оборотите и той беше с около 12, 10, 9V (не точно). И имаше ефект оборотите при 9V паднаха на 3600 от 4800-4900. Но това отново си беше шумно. Сега го направих както си е по дърводелския начин масата на 5V и той бачка на 7V и бих казал, че може би това е най-доброто решение. Вярно, че и температурата се вдига с няколко градуса, но все пак тишината си заслужава. Ако се сложи друг вентилатор ефектът ще е същият, т.к. той ще е просто на по-малки обороти. Няма да е пак на 4800, примерно, с 20dB, ами ще е на сигурно 2000 и нещо за да постигне тези 20dB. А за тези Sanyo Denki така и не знам колко са тихи. И за тях спецификациите са някакви големи цифри dB, които ми се виждат множко и не виждам какъв ще е ефекта. Разбира се ако е 80мм, а не 70 на 2000rpm ще е по-добре, но разликата мисля няма да е кой знае колко осезаема. Има и други шумотевици в кутията, но и за тях ще потърся решения.

Satanail
31.05.03 г., 01:43
Другия вариант е да го пуснеш на 7в. - имаше някъде из форума схема на това как се прави.

Adrian
31.05.03 г., 01:50
Има много лесен начин за регулиране на оборотите на всеки фан...има един недостатък и той е,че не могат да се следят оборотите...Прави се доста лесно...
Значи към фазата и нулата се свързва малко адапторче на което с плъзгач се променя напрежението.После ако искаш "да ти духа" :D силно си пускаш 12в ако искаш тишина примерно 7.5в.

AMD loving man
31.05.03 г., 02:07
http://www.overclockers.com/tips1090/ ето ти идея за мод които ще намали шума ии може би ще подобри представянето. По принцип и аз обичам 120мм вентилатори защото са по-тихи и духат здраво.

alex_matrix
31.05.03 г., 04:11
ако резрешите и аз да кажа и да ви покажа нещо като човек дето само модове са му в главата :D

миля че имаше тема наскоро за преходник точно за такъв вентилатор и бях обещал снимки

аз лично ползвам пластмасови бутилки за направата на преходник най вече ми допадат квадратните защото най добре се съчетават със вентилаторите

ето два мои мода единия от които е на Titan Cu5Tb който е идентичен с Evercool725 разликата е в перката но и на двата е непоносимо шумна

Модификация FANDUCT както виждате в случая съм направил така че процесора да дърпа студен въздух отвън
печалба 7 С надолу
в следствие на това сложих по голяма перка и съответно по тиха

http://www.hardwarebg.com/alex/mod%209%20fanduct/Fan_dict_2.JPG

http://www.hardwarebg.com/alex/mod%209%20fanduct/fan_duct_1.JPG

Модификация на Titan Cu5Tb
направен преходник от 80 - 70 мм от бутилка
сменена е перката с такава на 2800 оборота - 80мм
печалба 10 градуса сваляне на температурата
огромно намаление на шума

http://www.hardwarebg.com/alex/mod%209%20fanduct/fan_8_7.JPG

http://www.hardwarebg.com/alex/mod%209%20fanduct/fan_8_7_1.JPG

alexz
31.05.03 г., 08:11
ЕВАЛАТА! е това се казва ПОБЪЛГАРЯВАНЕ! :)

бравос, айде на бутилките...

отивам и аз да режа....че с тези 7000 оборота го чувам чак от кухнята... :) GlobalWin s Delta ми е охлаждачката, да не се чудите какво/каков е това/тоз ДЗВЕР....

GeniusLoci
31.05.03 г., 10:58
Абе гадното да се използва оригиналната перка на евъркула е че си е гадна - не е добре замислена - значи на 3500 оборота (до толкова с на ASUS Q0Fan функцията направих да се сваля) вкарва много по-малко от оная Акаса перка..а тя е малко по-шумна но се изравняват когато тя е на 3000 оборота и вече направо не се чува.
Между другото евъркула работи много добре с 60мм перки ама те са шумни..
С 80 мм перка не е добър защото трябва преходник, а той твърде много завихря струята и тя не върви правилно, пък ако е без такава фуния мъртвата точка в средата е голяма.
Вариант е да се ползва перката от Igloo 2410Pro - той е евтин, а перката е много яка и ..не връща като тази на евъркула. Пуска се на 7V и става песен...

The Penalty
31.05.03 г., 14:14
Originally posted by Paparac
...Иначе не ми се вярва да се намери евтино, безшумно и еквивалентно по отношение на темпа решение....

Има, има... :D
Пука ми на вимето - аз съм (вече) на вода :ghi: :ghi:

Ar4i
31.05.03 г., 14:28
alex, вентилатора до процесора навън или навътре духа?
за този, които е на кутията но точно до ЦПУ-то...

alex_matrix
31.05.03 г., 17:13
Originally posted by Ar4i
alex, вентилатора до процесора навън или навътре духа?
за този, които е на кутията но точно до ЦПУ-то...

навътре
във всички варианти гладам да подкарам пресен студен въздух на процесора винаги резултата е положителен

Nekrofila
17.09.03 г., 00:08
alex_matrix ще те помоля ако ги имаш още снимките на мода за Титана да дадеш някви линкове щото тия картинки тука нещо ги е хванала липсата.

Smoky
17.09.03 г., 03:29
Хехе, вижте ми сигнатурата :D :D :D Перката на Акасата е пусната на около 3000 оборота (7 волта и малко), държи това отдолу на 59-60 градуса макс на отворена кутия. И е доста тихо - по-тихо от вентилатора на захранването ми ;)

mitaka-bs
17.09.03 г., 15:57
Ето и един съвет от мене за тоя Евъркол, значи аз съм свалил перката му и съм сложил пак на Евъркол 70мм обаче е 15мм висока и е на 4000об. Има ги на евтините модели на Евъркоол по за $4 на МОСТ. Взимайте такъв и му сваляйте перката и се радвайте на тишината. Според мен няма и 2-3 градуса разлика спрямо оригиналния вентилатор ОООоообаче децибелите са 2 пъти по малко :)) хъ хъ ....

п.с. пробвал съм и с 80мм перка с преходник обаче температурата скача значително / CenisLoci -спомена по горе и е прав/ щото въздуха не се концентрира в ядрото на медната основа а се пръска....

Ingham
17.09.03 г., 19:15
Mda. Naistina Evercool-a ne wadi preimu]estwo s po-golqma perka. Probwah go s prehodnika deto si e s Volcano 9 i Smart Fan 2(80mm) perkata na sy]iq. Rezultatyt e, `e na maksimalni oboroti na perkata swali samo 1S! Ta slaganeto na po-golqma perka na Ewyrkuul-a move samo da namali [uma, kakto wsi`ki kazahte, no ne i da podobri zna`itelno ohlavda]ata mi sposibnost.;)