PDA

Виж пълна версия : Помощ за избор на конфигурация

Silvina
29.05.03 г., 12:59
Hi на всички! Един колега ме помоли да му съставя конфигурация на компютър за предпечат и уеб дизайн: за работа с CorelDRAW, Photoshop, Quark XPress, Dreamweaver, Flash. Човекът има CD-RW устройство, модем и монитор, така че тези неща няма да се взимат предвид при съставяне на конфигурацията.
Разпитах из пловдивските компютърни фирми (компютърът ще се купува в Пловдив) и ето какво се откроява като цена:

Дъно EliteGroup P4S5A
Процесор Pentium 4 Celeron 1.7 GHz box
Кутия ATX noname с 300W захранване
RAM DDR 256 MB 333 OEM
Флопи 1.44 MB
Твърд диск Maxtor 40 GB 7000 rpm
Видеокарта ATI Radeon 9100 с DDR
Клавиатура PS/2 noname
Мишка PS/2 noname със scroll

Има и вариант да се вземе същата машина с дъно Gigabyte 8SG800. С него цената й е 350 USD, а с дъното на EliteGroup - 320 USD. И двете цени са без ДДС, но на човека не му трябва фактура. Дават ми гаранция 1 година за целия компютър, като няма да запечатват кутията.
Въпросите ми са:

1. Удачно ли са подбрани компонентите, така че компютърът да бъде максимално производителен? Ако не, приемам всякакви предложения за подобряване на нещата, но без системата да се оскъпява много. Горната граница е 350 или в най-най-краен случай 400 USD.
2. Какво повече ще се получи, ако сложа дъното на Gigabyte? Има ли смисъл да се дават допълнителни пари за него?
3. Ако сте чували за някакви проблеми с конкретни компоненти от тези, които смятам да сложа в PC-то, тук е мястото да се оплачете от тях. Ще ги прочета с интерес.

Благодаря предварително за всички отговори.

GeniusLoci
29.05.03 г., 13:21
Ако гоните цена помислете за АМД. За предпечат няма проблеми - програмите които се използват са добре оптимизирани и за двете архитектури (без куарка, той нищо не е оптимизиран..а и обновен май не е..)

Та конкретно предложение
Дъно EliteGroup P4S5A > ASRock K7S8X
Процесор Pentium 4 Celeron 1.7 GHz box > AthlonXP 1700+ (ако е от хубавите ще стане и на повече)
Кутия ATX noname с 300W захранване
RAM DDR 256 MB 333 OEM >512MB PC2700 TwinMOS (определено зор ще види със 256МВ - това не е Mac...:))
Флопи 1.44 MB >За какво? USB Memory Stick...така си гарантира пренос на информация от и към навсякъде
Твърд диск Maxtor 40 GB 7000 rpm
Видеокарта ATI Radeon 9100 с DDR
Клавиатура PS/2 noname >Клавиатура Benq metal Base или IBM(ако не ползва БДС IBMа е по-добър..)
Мишка PS/2 noname със scroll >A4Tech WOP35 (много прецизна на каквато и да е повърхност, удобна е с два скрола и евтина..)

CoolerManiak
29.05.03 г., 13:32
Мисля, че по-удачен избор ще е селерона ако се замени със амд 1700+. Аз съм тръгнал да сглобявам компютър на една моя позната за горе-долу същите пари - 350$ и съм се спрял на следните компоненти:
MB ECS L7S7A2 - 65$
CPU AMD Palomino 1700+ - 60$
cooler evercool CUD-725CA - 14$
RAM DDR 256 MB 333 pqi - 27$
Флопи 1.44 MB - 10$
Твърд диск Maxtor 40 GB 7200 rpm - 72$
Видео Axle GeForce 4 MX440 64 MB DDR TV Out - 46"
клавиатура genius - $6
мишка logitech - $6
кутия 300w - 31$

Така излиза 337$. Тази конфигурация е по-добра от селерона, особено ако се понадуе. Видеокартата няма нужда да е толкова скъпа, сигурен съм че и гефорса ще свърши работа за нуждите на колегата ви. Ако му се дават малко повече пари може да комбинирате с дъно biostar M7NCG (113$, вградено видео) или дори epox 8rda+ (112$).

Цените които слагам са от вчера, от фирмата от която ще купувам компютър. Между другото ако някой може да ми даде съвет за горната конфигурация (понеже не съм гуру в тази област) дали е добре, и аз ще съм благодарен.

CoolerManiak
29.05.03 г., 13:36
Ей че съм бавен. Верно че повечко памет ще трябва...

Neotrace
29.05.03 г., 13:40
Значи не взимайте тоя Celeron че е слаб и немощен:), ами минете на варианта с АМД 1700+. Освен това си вземете 512 РАМ - ще си трябва. А за диска проучете дали срещу малко доплащане няма да ви дадат по голяма гаранция /примерно 2 години/.

UserOne
29.05.03 г., 19:13
Biostar KT400 M7VITPro - 65$ (24 m. warr.)
AMD XP 1800+ - 58$ (днес цената на 1800 се изравни с 1700)
Iglloo 4200 Quiet - 6$
513 MB DDR 333 TwinMos - 58$ (40 m. warr.)
40 / 7200 Seagate 7200.7 - 74$
Yuan Radeon 9100 64 MB - 77$
300W ATX ква да е - около 25$
Benq KBD Metal Base - 7$
Logitech OpticalB69 - 14$

До тук 384$ ама си заслужава ...

Daisy
30.05.03 г., 12:29
Gigabyte 8GE667 i845GE (видеокарта не ти трябва)
INTEL PIV 2.4 B 533FSB
512МВ RAM
Това би си взела една западна фирма за свой служител в рекламна агенция .
1. Видеокарта за 3ДМарк2001 - за какво му е във фирмата?
2. Атлон 1.7+ овърклокинга в бизнеса не е много желателен
поради необходимостта от 100% стабилност
3. Ako човека няма пари за Пентиум4 може да вземе Селерона временно но имай в предвид , че това дъно не поддържа
PIV 2.4C - 800FSB

Neotrace
30.05.03 г., 12:42
Originally posted by Daisy
Gigabyte 8GE667 i845GE (видеокарта не ти трябва)
INTEL PIV 2.4 B 533FSB
512МВ RAM
Това би си взела една западна фирма за свой служител в рекламна агенция .
1. Видеокарта за 3ДМарк2001 - за какво му е във фирмата?
2. Атлон 1.7+ овърклокинга в бизнеса не е много желателен
поради необходимостта от 100% стабилност
3. Ako човека няма пари за Пентиум4 може да вземе Селерона временно но имай в предвид , че това дъно не поддържа
PIV 2.4C - 800FSB

Че кой говори за overclocking бре??? Едно АМД 1700+ на стандартните си честоти при всички положения ще е по-добре от един Celeron на 1700Mhz....или отричаш? /смееш ли?:)/...да не говорим за цените:)

UserOne
30.05.03 г., 12:56
Вярно, как не се сетих ... ама една уважаваща себе си рекламна агенция там някъде не би си взела машина на части, ами би си купила нещо като Dell алата балата workstation, и спеца, който би и го продал не би си рискувал заплатата и мястото, за да набута вградено видео. Или Гигабайт дъно, познато с проблемите си ... Да не говорим за т.нар. "Цветни профили", дето вградените видекарти не ги май поддържат добре заради скапани RAMDAC-и. Всеки, който знае нещо за DTP, ще ме разбере ...
Все пак запитването е за максимална производителност за DTP, а там всеки мегабайт памет е от значение. А с това вградено видео .... дори и nForce не би се справил успешно.
И накрая, знаете ли нещо за термина TCO (Total Cost of Ownership - тотална цена на притежание) - та с най-добър коефициент цена-мощ-мащабируемост в момента са две платформи :
AMD Athlon - nForce2 - DDR 333
Intel P4 - SiS 655 - DDR 333

веднага след тях :
AMD Athlon - KT 400 - DDR 333
Intel P4 - Intel 865P - DDR 333

Явно за варинати 1, 2, 4 парите няма да стигнат ...

Ама да отворим нов пост за платформи и производителност до определена цена ?

Daisy
30.05.03 г., 15:11
TCO за какво ? За да начешеш крастата си за най-бърз компютър на бенчмарковете?
Поне като толкова държиш на перфектно 2D да беше препоръчал накой марков ATI 7000 , 7500, 9000 или Мatrox.
Аз не съм забелязал да има някакви проблеми при работата с Intel Extreme Graphics , но явно споредтеб някое менте 9100 е с уникално добър RAMDAC и е подходящо за рекламна агенция.
Що се отнася до недостига на RAM решението e 1 GB , а не външна видеокарта.
За процесора P4 2.4 512k > AMD 1.47 256k (ако не се взима видеокарта)

GrigorBG
30.05.03 г., 17:28
Без да чета отговорите на останалите участници ще кажа че това е една отвратителна машина за дизайн и предпечат!!!

И преди да ме запюете ще добавя, че освен приятелката ми имам още 5-6 познати дизайнери :-)

Bloody
30.05.03 г., 17:35
За паметта поне 512MB DDR не е задължително да е PC2700 и Twinmos, може спокойно да се вземе и по-евтина, все пак не се гони машина за оверклок. 1 гигабайт освен че излиза доста скъпо няма да бъде кой знае колко ефективно оползотворяван.
За процесор - 1700+ Торобред-Б, не си заслужава паломино, най-малкото защото грее доста и му трябва по-сериозно охлаждане. При всички положения това ще е по-добре от Celeron-а.
За 2Д видеокарта най-добре е Matrox, максимум G550 или по-стара, дори една G400 би свършила прилична работа.
Оптична мишка за рекламна агенция, не ми се струва много ефективно... Най-добре върви една обикновенна Logitech със scroll бутон.

П.С. Като стана дума за познати, аз познавам хора работещи в рекламни агенции, които се оправят безпроблемно с доста по-слаби машини от тези, за които става дума тук...

Daisy
30.05.03 г., 17:42
Originally posted by GrigorBG
Без да чета отговорите на останалите участници ще кажа че това е една отвратителна машина за дизайн и предпечат!!!

ОК , прав си - но си длъжен да се обосновеш с някаква конфигурация (била тя и над 400$)

GrigorBG
30.05.03 г., 18:17
ОК.

1. Дизайн и предпечат - за мен това включва и 3Д програми.

Процесор: АМД или интел, но никога Дурон и Селерон!
АМД-то е по-бързо в 3Д студио, а Интел-а в Лайтуейв.
В Фотошопа ако не се използва геометричния процесор АМД има много минимален превес. При копроцесора преди време интел имаше превес заради ССЕ инструкциите. Сега и АМД ги има. НЕ съм правил експеримент как се отразяват на Фотошопа ССЕ2 инструкциите.
Лично аз предпочитам АМД, но това си е моя преценка.

Дъно: Марково!!!!!
Стабилността е от ОРГОМНО ЗНАЧЕНИЕ! А проблема е че не всяко марково става. Много е неприятно да ти забие или зацикли машината когато обработваш 300-600МВ файл.
Всички програми за дизайн ( 2Д и 3Д ) са лакоми за памет и скорост, затова ДДР333 или 400 нямя да им е зле.

Памет: Качествена - TwinMOS или KingSton. За няколко долара повече си "купуваш" спокойствие.

твърд диск: Голям и много бърз. 60-80GB на 7200. В момента предпочитам IBM 180GXP, MAxtor 8MB cache

Видеокарта: НАй-големия проблем! В 2Д фаворита е един - MAtrox! Дали ще е 400/450/550 особена разлика няма. Проблема е, че на тези карти им куца 3Д-то.
Видеото трябва да се избира според използвания софтуер и по лична преценка. Ако се работи главно в 2Д МАтрокс-а е The BEST, ако 3Д-то е повече трябва да се търси АТи или НВидия, но от марков производител - за да няма проблеми с качеството на 2Д-то.

Кутия и захранване: Определено качествени! "Но нейм" най-малкото звучи смешно....

Монитора е друг труден избор - трябва да е поне 17, като това си е направо компромис. 19 е много добре, а 21 е перфектно. Кой каквото ще да казва за момента LCD-тата не са дорасли да изместят CRT-тата в тази област. Най-добри са мониторите с DiamondTron тръба.

При покупка на машина която ще изкава $ за собственика и не трябва да се пестят пари!!!

Примерни конфигурации:

АМД:

AMD Athlon XP 1700+ /2100+
EPoX 8RDA+
2 x 256MB DDR333 TwinMOS - ако не е проблем 1Г памет ще е още по-добре при работа с 2-3 приложения едновременно.
80GB IBM GXP180
Gf4 MX440 64MB ( 128bit ) или ATi Radeon 9xxx ( За АТи Gigabyte са с не лошо 2Д, а Palit GF4 MX440 има учудващо приятно 2Д ).
CD-RW LiteON 48x24x48
1.44MB FDD
CHIEFTEC DG-01W
Останалите глезотии са по избор на клиента.

Bloody,
Винаги може да се прави предпечат и дизайн на слаба машина, но тук се купува нова машина за тази работа и според мен компромиса е излишен и не на място.
А дали нямат проблеми те само да си кажат - при етикети за буркани и жекторни торбички ОК, но при по-сериозни натоварвания не им е ниакак добре.

UserOne
30.05.03 г., 18:26
Колкото хора, толкова и варианти на машини. Мир. Нека останем хора ......

(от 7 модула в 100 варианта всеки стават безбожно много комбинации машини :) )

Bloody
02.06.03 г., 00:23
Originally posted by Silvina
Hi на всички! Един колега ме помоли да му съставя конфигурация на компютър за предпечат и уеб дизайн: за работа с CorelDRAW, Photoshop, Quark XPress, Dreamweaver, Flash. ........ Горната граница е 350 или в най-най-краен случай 400 USD.

Тук не става дума за 3Д дизайн, пък и подходяща такава за до 350-400$ се съставя трудничко.

Silvina
05.10.03 г., 19:11
Хора, другата седмица ще купуваме РС-то най-сетне! Някакви последни съвети? Предполагам, че цените вече са паднали и ще може да се звеме още нещичко за тези пари. Моля ви, кажете си мнението. 10х!

System Error
05.10.03 г., 19:36
Ето според мен компонентите ,които трябва да поръчаш в една Интелска или една АМД конфигурация и не трябва да се прави компромис с тях:

Интел :
ASUS P4P800/GD 865PE/FSB800
P4 2.4G/FSB 533MHZ/512K CACHE
256MB DDR333 KINGSTON

АМД :
ABIT NF7-S
AMD XP 2500+
256MB DDR333 KINGSTON

Това е от мен.Мисля,че с видеокартата може да се направи компромис ,но ако избереш АМД или Интел конфигурация според мен най-удачни са тези чаркове.И не на последно място хубаво,мощно захранване Q-Tec или нещо подобно!

Silvina
10.10.03 г., 14:00
Предварително се извинявам за дългия постинг, който следва, и се надявам да имате търпение да го изчетете целия. Благодаря предварително.
Днес бях в двете пловдивски фирми, на които имам най-голямо доверие, и ги питах за конфигурация. Ето какво ми предлагат те:

-- Кутия: или кутия Sunny Color със захранване 300W, не знам каква марка, или к'ва да е кутия със захранване Codegen 300W. Нямат нито 350W захранвания, нито Q-Tec, нито други маркови захранвания.
-- В кутията мисля да сложа два допълнителни вентилатора по препоръка на един колега - единият, за да издухва топлия въздух навън, а другият - за да вкарва студен въздух отвън. Във втората фирма ще ми ги сложат без протест, в първата казват, че няма смисъл да си давам парите за допълнителни вентилатори. Има ли наистина смисъл и от тези перки, при положение, че няма да правя овърклок нито на процесора, нито на видеокартата, нямам претенции към шума, който евентуално ще издава PC-то, но е възможно по-късно да добавям още карти в PCI слотовете?
-- Дъно: за тези пари - или ASRock K7VT-4X, или ASRock K7S8X.
-- Процесор: предполагам, че тук на някои от вас ще им стане особено смешно, но не съм запозната добре с новите процесори на AMD, така че питам. Исках Athlon XP 1800+. В едната фирма го водят AMD Athlon XP 1800+ 266 MHz Throroughbred и го продават за $59,50, в другата - AMD XP 1800/1.53 HGz Throughbred S.A за $60,80. Това един и същи процесор ли е? Освен това, бях чувала, че съществуват премаркирани процесори на AMD, но не помня точно за кои ядра ставаше дума. Има ли опасност да ми продадат нещо по-нискокачествено и ако да, каква трябва да е маркировката на този процесор, за да бъде той действително Thoroughbred 1800+? (Ако имате само линк с маркировките и с инструкции къде по процесора да ги търся, той ми стига - оттам нататък сама ще се ориентирам, стига да не е на някой много екзотичен език. Помня, че някога някъде четох нещо такова, но... само толкова. Вече пробвах да търся в Google, но все не попадам на това, което ми трябва.)
-- Вентилатор Titan ball bearing - тук мисля, че няма какво да се обсъжда. Взимам го.
-- RAM - 512 MB DDR333 или DDR400. Не гоня високи резултати от бенчмаркове, искам компютърът просто да върши работата, за която се купува - уеб дизайн и предпечат. Няма разлики в цените между двете, но се получава така, че DDR400 ми предлага фирмата, от която не съм толкова склонна да купя. Струва ли си да купя цялата конфигурация от нея (не ми се занимава с взимане на компоненти оттук-оттам, предпочитам всичко да е от едно място) само заради DDR400? Има ли той големи предимства пред DDR333 и ще се усетят ли те на това дъно?
-- Флопи 1.44. Тук също няма коментар. Някои хора ми предлагат да взема USB устройство вместо него, но ще се налага да се работи именно с дискети, така че флопито остава.
-- Твърд диск: ExcelStor 60GB 7200 rpm ATA100 с 2 год. гаранция или Maxtor 40GB 7200 rpm ATA133 с 1 год. гаранция. Струва ли си да взема по-малък диск само заради ATA133 (и в двете фирми нямат Maxtor на 60GB)? А ExcelStor, като се има предвид, че да бивш завод на IBM, и като се знае, че IBM дисковете често гърмят, има ли опасност също да си замине преждевременно?
-- Видеокарта: най-слабата, която имат и в двете фирми, е ATI Radeon 9200 с 64 MB RAM. Мисля, че е достатъчна. В едната фирма се води AGP 8x 64 DDR ATI Radeon 9200 Axle TV на цена $62,80, a в другата - ATI 9200SE 64 DDR 8x TV за $53,50. За 8x и TV - ясно. Това, което ме притеснява, е SE при втората карта. Във вестник "Компютри" и май и в един форум бях чела, че SE картите са безобразно бавни. Вярно ли е това или нещо греша? Освен това, първата карта не е маркирана като SE. На тази цена, възможно ли е да не е SE? А ако и тя е, колко би струвала някоя, която да не е SE, и има ли смисъл изобщо да я взимам или и SE ще ми върши работа?
-- Клавиатура - к'ва да е, стига на човека, който ще работи, да му е удобна. Ще се пробва на място.
-- Мишка - Logitech PS/2 или оптична noname. Ако предполагате, че нямат оптични маркови, познахте!

Ще се радвам да ме насочите кои компоненти да избера. И в двете фирми предлагат само гаранция на частите като отделни компоненти, не като цяла конфигурация, и съответно няма да запечатват кутията.
Между другото, двете фирми са "Д и Е" и "Ера компютър". По-склонна към да купя от "Д и Е" - от тях купувам чаркове от години и досега нищо не се е прецакало, но все пак такава голяма покупка от тях не съм правила. Другата фирма също е сериозна, отдавна е на пазара, но не съм купувала от тях. Така че, ако някой от Пловдив е работил с която и да е от двете фирми (а и с двете - още по-добре), моля да сподели впечатленията си, независимо дали те са добри или лоши.
Предварително много благодаря на всички, които ще пишат, както и на тези, които имаха нервите и търпението да изчетат целия този постинг.

The Bandit
10.10.03 г., 14:32
- По въпроса за процесорите - това, което са предложили в двете фирми е един и същи процесор. Няма опасност от "премаркиран" такъв, защото това е най-ниския Thoroughbred, ако са го премаркирали, то трябва да е от по-висок такъв, от което едва ли има повод за оплакване :hi: По принцип имаше някакви слухове навремето, че някои 1700+/1800+ са премаркиране 2600+ и прочие, но се затвърди мнението, че няма такова нещо.
- По въпроса за дъното - ASRock K7VT-4X е КТ333 дъно, един познат си взе такова преди 2 седмици и е много доволен засега като стабилност, аз лично бих взел него пред другото, въпреки, че чипсетът на SIS е доста по-нов като поколение.
- За паметта - понеже дъното е КТ333, а и няма да се клоква, полза от DDR400 няма да видите, но щом като това имат хората, а и едва ли разликата е толкова значима като цена - взимате нея.
- За диска - осезаема файда от АТА133 няма да има, това едва ли е критерий за избор в случая. По-скоро обърни внимание на гаранцията. Конкретно за ExcelStor съм чувал само добри неща.
- За кутията - ако няма никакъв друг избор, бих взел първата
- За допълнителни вентилатори - наистина не е абсолютно задължително, в краен случай може да се сложи само отпред един да вкарва въздух. С два вече ще има много шум.
Това е моето мнение, успех в избора :)

P.S. Описание на означенията и начина за разпознаване на различните AMD процесори в момента можеш да видиш ТУК (http://www.amdforums.com/showthread.php?threadid=170363)

BeaZTiE
10.10.03 г., 16:55
за 2д дизайнерска конфигурация бих казал РАМ, РАМ, РААААААМ... (то не че при 3д е различно.. но иска и мщоен процесор за рендеринг)

после... що годе свестен монитор (от ЛЦД файда няма - на мен се опитаха да ми заменят 2та 17" монитора със едно 19" ЛЦД.. ами то да му се доповръща на човек)

Евтин модел на Атлон ще свърши работа няма да правиш софтуер рендеринг с рейтрейсинг на 10 000 кадъра.. така, че алон на 1.5 - 1.6 си е достатъчно.

От АТИ 9ххх серия файда нема (ако няма да играе игрички)
някой евтин матрокс - дори от най-евтините пак сава...
що се отнася за СЕ версиите - става дума за игрене на игрички. при работа няма да се усети нищо.

ХУБАВА мишка... не от тези, с които се прави само кубизъм.. не че имам нещо против кубизма, ама на малко хора се харесва. Унас работя все още с "топчеста" Лоджитек и съм си хепи.

40 гб диск... как да кажа... ами те само инсталациите на всичките софтуери ще му лапнат 10тина ГБ а разликата между 40 и 60 са някакви 7-8 $, а 40 и 80 са 15тина.. Иначе дали ще ти гръмне диска или не.. въпрос на късмет.. Иначе 2 г. гаранция е по-добре от 1 :П

и така... малко повече късмет със захранването...

вентилаторите... аз на хом ПЦ-то си имам само 8 парчета. На служебното си имам само 7 :) и в жегата пак се скапват разни буклуци. така, че не е гранция.

и пак повтарям РАААААААААААМ... МНОГО и КАЧЕСТВЕНА РААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА ААААААМ!
иначе като си отвори фотошопа и 256 мб си отиват... Поработи върху някой имидж с размери 50х30 см във 300 точки на инч и...
минимума е 512...
на 1 гб се работи супер.. на 2 още по-супер :ППП
Що се отнася до ДДР 333 или 400.. няма да усети никаква разлика дори и на 266... Което ти е по-изгодно :) заложи на по-бавна, но по-маркова.. мисля аз..

В един стар постинг бях казал, че предпочитам да съм на тъндърбърд на 1000 със 1 гб рам, отколко на П4 3.2 със 256...

(малко се едитнах, защото небях прочел новия постинг..)

ХристоС.
10.10.03 г., 19:04
Такааам... с малко закъснение, но все пак и аз се включвам по темата. Започвам с пояснението, че част от делата, на които отделям време седейки пред монитора, включват Web & Graphics Design ( Dreamweaver, Fireworks, Photoshop, InDesign, Illustrator, CorelDRAW и т.н.). Тоест имам преки впечатления как точно се държат приложения от този клас и какво им е най-необходимо, за да вървят "както трябва"). Най-важен фактор за леката им и безпроблемна работа, това е обемът на оперативната памет - без никакво съмнение, 1GB е далеч по-добре от 512MB, най-силно се забелязва разликата във Photoshop. Процесорът не играе толкова голяма роля, неклокнат 1800+ би вършил идеална работа (за него спор мисля, че няма). За да бъде по-прегледно цялостното ми предложение все пак, ще очертая най-общо параметрите на препоръчваната от мен конфигурация, като впоследствие ще обоснова каква е причината да се спра на точно определен компонент.

CPU: AMD AthlonXP 1800+
MoBo: Biostar M7NCG 400 РЕВЮ ТУК (http://www.hardwarebg.com/reviews/Biostar/m7ncg/m7ncg-01.html)
RAM: 2x512MB A-data DDR400 или TwinMOS PC3200 (TwinMOS chips)
HDD: ExelStor 80GB
FDD: 1,44" Floppy NEC
CD-RW: Lite-ON 52x24x52
Case: Delux ATX-M51 LINK (http://www.sunnycomputers.biz/details.asp?part=573)
CPU Cooler: GlacialTech Igloo 2420
2x Case Coolers + HDD Cooler
KBD & Mouse: A4Tech

Вярно, посочената сума е леко надхвърлена, но за сметка на това няма да съжалявате за повечето $, които сте дали за RAM в нито един момент. Още повече, че с дъното на Biostar, базирано на NForce2 ще използвате втория канал на паметта. От друга страна, с него спестявате от VGA, което е вградено и за работата, за която възнамерявате да ползвате компютъра, няма да ви е необходимо нищо по-мощно. Дали твърдият диск ще е 60 или 80GB - разликата е минимална, а това е все пак още 1/3 място отгоре... а то, както ни е известно, като се запълни веднъж (даже и с ненужни "боклуци") никога не стига ((:. Остава да кажа няколко думи и за кутията (можете да прочететре повече подробности за нея в първия брой на в-к Бъг.БГ, който вече е на пазара)- захранването й е на далеч по-високо ниво от тези на Codegen, а некачествено захранване не е нужно само за clock - благодарение на множество noname такива се скапват немалко hard-ове - едва ли ще ви е приятно да загубите всичката си информация един ден, даже и да ви сменят диска с нов, защото е в гаранция. А ExelStor са на практика IBM 120GXP и за парите си нямат аналог. Относно вентилаторчетата - че те са по 4-5 лв. едното, а пуснати на 7V изобщо не се чуват - какво ще икономисате от липсата им?! (най-вече сигурност). Гореизброеното, даже и да не можете да закупите в някоя от двете пловдивски фирми, за които говорите, можете да поръчате директно от HardwareBG, като компютърът ви ще бъде доставен от куриер... ако се спрете на такъв вариант (което лично аз бих направил), няма да е проблем да намерите начин да се свържете с Григор или Ba4o_Kiro, а и консултацията с тях е 101% безплатна (((:

BeaZTiE
10.10.03 г., 20:18
в заключение мога да кажа само едно...

не е важно ралото, с което се оре земята.. стига то да не се счупи.. важен е орача..
сега като се върна назад в годините се сещам, че правих 3д продукция на 40 мхз 486 длц (което е малко по-бавно от 33 мхз 89486ДХ) със 8 мб рам.
на същата щайга си рисувах маповете на фотошоп под вин 3.1 и пак се връщах в дос да си пусна 3д студио.
рендеринга го правих на служебна "СУПЕР" машина 80486 ДХ2 66 с 16 рам... Видеоклипче с дължина 10-15 секунди се смяташе за 3-4 дни... Но все пак ставаше... И си правихме 3д продукция на х86 ПЦ-та - когато хората искаха по 30-50 к в зелено за маркова работна станция (СГИ, СЪН, ХП, ИБМ етц.) Сега същите хора пак искат по толкова, ама ние захитряхме.. а ПЦ-то от недоносена рожба на Интел и ИБМ се превърна в правилното решение.. Въпреки опитите на баща му - ИБМ и мащехата му - Епъл да го убият по време на пубертета.
За това можем да благодарим основно на две фирми - Интел и АМД...

така, че не е особено важна машината... Важно е търпение и желание да се работи.

Днес си говорих с един познат, който се занимава изцяло с 2д дизайн не е правил ъпгрейд на машината, на която работи от 2001. Пича е с Атлон на 900 мхз със 512 рам и някакъв тринитрон 21" монитор.. И прави чудеса.. И съм сигурен, че и на 300 мхз П2 със достатъчно памет няма да се представи по-зле..
така, че.. на добрия шофьор като му дадеш трабант - ще изкара всико от него... на лошия му дай ягуар.. и най много ягуара да го изяде :)

малко офтопик направих.. но се върнах назад в годините и си дадох сметка, че тук форума е разделен на "Интел рулз, АМД съкс" и обратно... а дефакто и двете фирми са от един отбор... в А групата.. Това, че се борят за шампионската купа... мога кажа само, че ние - потребителите печелим.. Защото има интересни мачове...

поздрави
и успех (и може би късмет) в избора на ПЦ.

ХристоС.
11.10.03 г., 11:03
Леко нагазвам в offtopic води, провокиран от BeaZTiE. Всичко казано отговаря на истината - никой не го отрича. Нещо повече - самият аз допреди няколко месеца извършвах сам чудеса от храброст, като работех на Celeron@458MHz, 256MB RAM, 20GB, 5400rpm HDD и 16MB Voodoo VGA. Да, на тази конфигурация съм правил сложни колажи във Photoshop, някои от които впоследствие са се трансформирали и в анимации посредством ImageReady и Premiere; монтирал съм 20-30 минутни клипчета в Premiere; правил съм и 3D анимацийки на Maya и съм моделирал в 3dsmax... правилно е, че всичко е възможно, стига да има желание (един от моите девизи). Въпросът е колко силно трябва да е желанието, за да работиш на подобна конфигурация? Често ми се случваше, както си обработам някой image да ми изплюе съобщение, че не ми достига виртуална памет. Нямам какво да изтрия. Е, тогава накъде? Започват се сложни маневри за освобождаване на някой и друг мегабайт, само и само да не загубя постигнатото до тзи момент. Да не говорим какво търпение се изисква, за да се изпълни прецизно всяка идея, която ти хрумва, та да се превърне в реалност...
Едно време програмите са имали също толкова високи изисквания към хардуера както и днес, съотнесени към предлаганото на пазара. Съвсем сигурно е, че това, което може да се направи днес с Photoshop или 3dsmax е можело да стане и с някогашните версии на същите тези приложения, ако не на същото ниво, то поне да се приближава като краен резултат, но колко усилия би коствало това на дизайнера?! а ако е възможно той да изпълни конкретна задача двойно по-лесно и бързо, то това значи само едно - ще има време за още една. Аз съм свободен човек, всичко което правя го правя защото аз така съм си решил, никой не ми поставя крайни срокове, никой не ми налага своите вижданя за даден проект и дали ще го финализирам за 1 ден, 2 или седмица, за мен е безразлично. Не така е, когато с този си труд изкарваш пари.

Silvina
16.10.03 г., 14:10
Реших да взема от "Ера". Работата е там, че по-малко от ATI 9200 при тях няма. Така че сега въпросът е: видеокартата Gigabyte ли да е или Exire? Това, второто, за първи път го чувам. Продавачът каза, че имат нещо общо със Soltek и че като марка са по-добри от Gigabyte. Цената й е $53, а на Gigabyte - $64.50. Съгласна съм да дам повечето пари, ако качеството ще е по-добро. Вие имате ли впечатления от тези две марки и коя мислите, че е по-добра?

Sashooo
16.10.03 г., 14:18
Взимай GB

GeniusLoci
16.10.03 г., 14:19
Според мен няма да има значение, при евтините карти..няма много разлики ;)

Silvina
08.11.03 г., 20:54
Е, дойде време да разкажа и края на историята. Взех си компютъра от фирма "Ера компютър" - Пловдив. Дъното беше ASRock, CPU - Athlon XP 1800+, RAM - 512 MB Nanya, HDD - ExcelStor 7200 rpm 80 GB, флопи и към това - моята стара записвачка. Взех компютъра, занесох го в Пазарджик, където съм в момента, и... на втория ден РС-то започна да забива безразборно, без видима причина. Пробвах всички възможни софтуерни начини да го оправя, но се оказа, че не е софтуерно. Освен това, флопито не работеше. Windows XP Pro го виждаше, но отказваше да записва на него. Оказа се, че и при него проблемът не е софтуерен. Когато отворих кутията, се оказа, че реперът на кабела е на погрешната позиция. Обърнах кабела, но този път Windows дори не разпозна, че имам флопи.
И така, качих РС-то на колата и го закарах в Пловдив. Описах и двата проблема. Те пробваха да обърнат кабела на флопито, както и аз, със същия резултат. Казаха ми да дойда след няколко часа. Отидох. Всичко уж беше наред. Взех си компютъра, закарах си го в Пазарджик, пуснах го... флопито работеше вече, но проблемът със забиването пак се появи.
Звъннах им и те ми казаха да занеса РС-то пак. Занесох го. Техникът каза, че от тези дъна - ASRock K7VT4-4X - цялата серия била дефектна, но въпреки това не го подмени! Само преинсталира нова версия на драйверите. Пак си взех РС-то, проблемът пак си остана и се наложи за пореден път да ходя до Пловдив. Едва тогава ми смениха дъното с EliteGroup K7VTA-CF. С него съм от 4 дни и не съм имала нови проблеми.

P.S. Вчера се установи, че имам и червей (не помня кой точно, някой от най-новите), и то без да съм ползвала Интернет от този компютър и без да съм ползвала дискети и дискове, донесени отвън... :rolleyes:

User1
09.11.03 г., 19:21
Добре дошла в клуба на "Изнервените Потребители на Асемблирани Компютри от Недотам-добре подготвени Асемблатори - "Специалисти" съкр. ИПАК-НАС. Вече знаеш как да направиш втората си покупка. За да стане този път ИПАК не на НАС. Успех!!!

ПП. Колко пъти ще повтарям - "имаш ли гаранция - ами защо те е срам да си я ползваш???"

mitku
10.11.03 г., 14:33
Мдааа - мизерна работа. За туй когат купуваш нещо - никога не разчитай на продавачите - винаги си зимаш приятелче, което разбира от тез неща да купува вместо тебе иначе... ИПАК-НАС...

The Teacher
12.11.03 г., 09:37
Offtopic
За многото Рам ... Някой да е забелязал как ако човек тръгне, например да сменя размери на картинка във Фотошоп през image, size, и по-точно - ако не обърне внимание на размерите в пиксели, какво става - 512 МВ Кингстон (ако я смятате за "добра" памет) и 2,5 ГБ swap файл на windows-a не му стигат за да направи снимката с размери, например 30х40 см (като тя е била с мизерните 0,0....)

Ако се мине през print, print size - човек няма никави проблеми дори с 256 МВ.

Колкото до ИПАК-НАС ... :)

Аз лично ходих да оправям едно ПЦ, на което му бяха пуснали Тбред-а на 100 Мхз ФСБ в една от софийските фирми. Седя ... гледам ... То точно като Дурон - множителя беше 11 - т.е.1100Мхз, така че аз просто казах: "Абе тия са те минали нещо, сложили са ти Дурон вместо Тбред". Трябваха ми няколко минути (по принцип човек го разбира това за секунди) за да схвана какво е направено - първоначално изобщо не можеше и да ми дойде наум че се правят такива неща :)